blog

Bitcoin begint 2020 sterker dan ooit, 119 triljoen hashes per seconde

By 2 januari 2020No Comments

Het jaar is pas net begonnen en bitcoin heeft nu al een record bereikt. Op 1 januari bereikten alle bitcoin miners een gezamenlijke rekenkracht van 119 triljoen hashes per seconde. Dat blijkt uit cijfers van Blockchain.com. Helemaal uitgeschreven maken alle miners nu 119.000.000.000.000.000.000 hashes (berekeningen) per seconde. Dat maakt het bitcoin netwerk veiliger dan ooit.

Verschillende bronnen, verschillende cijfers

Op andere websites komen we andere cijfers tegen. Volgens Coin Dance staat het record op 143 triljoen hashes per seconde:

Dat de cijfers zoveel uiteenlopen komt omdat de hash rate een inschatting is. Dat legt Christopher Bendiksen uit op Twitter:

“De bitcoin hash rate is geen vast gegeven. Dit cijfer wordt geschat op basis van tijdsintervallen tussen transactieblokken. Deze tijden zijn gebaseerd op een Poissonverdeling (een soort kansberekening). Wanneer blokken langzaam worden gevonden gaat de schatting van de hash rate flink omlaag.”

Iedere bitcoin node laat verschillende cijfers zien. Het is dus niet duidelijk wie er gelijk heeft, maar waarschijnlijk ligt de waarheid ergens in het midden.

Wat maakt dit wel duidelijk?

Dat het bitcoin netwerk veiliger wordt. Er sluiten namelijk meer miners aan op het bitcoin netwerk. Ook kan het zijn dat de apparatuur is vervangen door snellere en efficiëntere ASIC-chips. Wat het ook is, een hogere hash rate maakt het een stuk moeilijker om de blockchain te manipuleren.

Wil je fraude plegen op de blockchain, dan moet je meer dan de helft van de rekenkracht in bezit hebben. Dat is nu praktisch onmogelijk.

Leidt een hogere hash rate tot een hogere prijs?

De hash rate stijgt, maar de bitcoin koers is de afgelopen dagen opvallend stabiel. In de eerste dagen van 2020 schommelt de waarde van bitcoin tussen 6.315 en 6.470 euro. Toch zijn er experts die geloven dat een stijgende hash rate (uiteindelijk) ook iets doet met de prijs. Zo tweette bitcoin investeerder Max Keiser eerder al: “De prijs volgt de hash rate en volgens de hash rate zitten we nog steeds in een bull market.”

Of dat ook zo is moet nog blijken. We houden het in ieder geval voor je in de gaten!

Leave a Reply