blog

Bitcoin analyse: waarom 2017 een somber voorteken is voor de rest van 2021

By 12 juli 2021No Comments

Wat bitcoin betreft zijn velen er wel van overtuigd dat de prijs ooit heel hoog zal worden: iets met 5 of 6 nullen. Maar nu nog even niet. Nu slepen de weken zich voort en de prijs van bitcoin is ogenschijnlijk onbeweeglijk. Op dagniveau valt eigenlijk niets meer te beleven, dus onder het motto ‘when in doubt zoom out’ (bij twijfel uitzoomen), kijken we vandaag even op weekniveau.

Zonder er nog een grafiek bij te pakken weten onze trouwe lezers inmiddels wel dat de bitcoin koers ronddobbert en als een balletje over één prijsniveau lijkt te blijven rollen. Maar hebben we dat niet eerder gezien? We stappen even in de tijdmachine en reizen terug naar 2017. Wat gebeurde er toen?

Blik op de geschiedenis

Alsof het gisteren was weten we nog heel goed dat eind 2017 bitcoin voor het eerst piekte tot in de 4 nullen: 20.000 dollar werd aangetikt. Maar de aanloop daar naartoe en het prijsverloop erna zijn voor deze analyse nu even interessanter. Laten we er eens doorheen lopen aan de hand van de grafiek hieronder met voor elke week een kaars.

De prijs komt uit de mist van het verleden opklimmen en vindt weerstand op lijn 1 (zie A). Later doorbreekt bitcoin deze lijn en test hem ook nog met een dip in de prijs (zie B). De koers klimt snel op en stuit op lijn 3, om vervolgens steun te vinden op lijn 2 (zie C). Dan gaat het hard en krijgen we een bull-run naar lijn 4 (zie D). De piek is gehaald, er is een nieuw record.

Maar dan daalt de prijs snel en valt weer terug op lijn 2 en zwabbert een lange tijd tussen de lijnen 2 en 3. Totdat het genoeg is en de steun van lijn 2 het niet meer houdt (zie E). De prijs zakt weer snel terug naar lijn 1 (zie F).

We weten allemaal dat het daarna wel weer goed kwam. Maar dat wisten we toen nog niet zeker.

Blik op het heden

Wanneer we weer in de tijdsmachine stappen en terugspringen naar het heden zien we precies hetzelfde patroon ontstaan. Zie de grafiek hieronder voor de overeenkomsten.

Om te voorkomen dat we in herhaling vallen, lees bovenstaande tekst nog eens door, maar kijk dan naar de tweede grafiek. Krijg je het al koud, kippenvel en rillingen? Kijk dan nog maar eens naar de volgende grafiek!

Ongemakkelijke parallellen

In de grafiek hieronder hebben we zover uitgezoomd dat de data van de eerste twee grafieken er samen inpassen. Je ziet meteen dat de lijn 4 uit de geschiedenis de lijn 1 is van het heden. En hoe graag we ook willen dat bitcoin weer als een raket opstijgt, zien we hier toch wat ongemakkelijke parallellen die een ander beeld schetsen.

Na het bereiken van punt F in 2019 duurde het ruwweg 700 dagen voordat de piek van lijn 4 weer doorbroken werd. Niemand weet natuurlijk of de geschiedenis zich echt herhaalt, maar de afgelopen maanden doet dat het gewoon wel. Het zal allemaal wel goed komen, al weten we dat nu nog niet zeker.

Mocht je nu somber worden, onthoud dan dat er ontelbare indicatoren en patronen uit het verleden toepasbaar zijn op het heden.

Leave a Reply