blog

Bitcoin analyse: vliegende start zorgt voor 41.000 dollar

By 16 juni 2021No Comments

Bitcoin houdt het tempo er redelijk in deze week. Na de vliegende start kwam de prijs gisteren zelfs even boven de 41.000 dollar (33.821 euro). Momenteel lijkt het erop dat bitcoin wel boven de 40.000 dollar (32.996 euro) blijft, dus we durven weer wat hoop te krijgen. Laten we even kijken hoe de vlag erbij hangt.

Weinig volume, toch stijging

In de weekgrafiek hieronder, in dollar en voor elke week een kaars, is te zien dat de stijging van vorige week voorzichtig doorzet. In het onderste deel zie je het volume, met de oranje lijn als gemiddelde volume over de laatste 20 dagen. Het valt op dat het volume de laatste vier weken redelijk laag is.

Het lijkt erop als de markt nog overtuigd moet worden dat het ook echt omhoog blijft gaan. Hierin schuilt ook gelijk het gevaar. Wanneer er niet genoeg kopers zijn en iedereen een afwachtende houding aanneemt, dan kan de emotie weer omslaan en beginnen de ‘zwakkere handen’ weer te verkopen.

Toch is het een mooie start van een mogelijke nieuwe stijging van de bitcoin koers. Op weekniveau ziet het er goed uit en de volgende uitdagingen zijn de EMA21 en het prijsniveau van 45.000 dollar (37.120 euro). EMA staat voor Exponential Moving Average en geeft een gewogen voortschrijdend gemiddelde over een aantal kaarsen. Laten we even verder kijken op dagniveau.

Volgende drempel: EMA200

In de daggrafiek hieronder zie je dat de stijging na twee goede dagen gestuit is op de EMA200. Voor nu hangt het even stil op deze drempel. Wat we nodig hebben is volume! Onderin zie je dat de volumebalken nog aan de zwakke kant zijn. Komt er weer een beetje vertrouwen in de markt, dan kan bitcoin weer hard stijgen. Hopelijk geeft 39.300 dollar (32.418 euro) tot die tijd de nodige ondersteuning.

Verder is de veelbesproken Death Cross, de neerwaartse kruising van de EMA50 en de EMA200, tijdelijk uitgesteld door de recente sprong in de prijs. De bear-market blijft nog even uit en hopelijk komt van uitstel ook afstel. We kijken nog even naar de 4-uursgrafiek voor meer details.

Goed en slecht nieuws

De 4-uursgrafiek geeft dit keer het beste beeld van de situatie. Het slechte nieuws: Net als op dagniveau blijft ook hier de prijs hangen op de EMA200, dat zo een dynamische weerstand geeft. Het goede nieuws is dat de prijs wel als een raket door de andere EMAs is geschoten. Dus de korte termijn gemiddelden (EMA21, EMA50) zijn al geslecht, en ook de kleinste van de lange termijn gemiddelden (EMA100) is al gebroken. Nu dus alleen nog de EMA200 (op 4uurs-niveau).

Het doorbreken van de EMA200 op kleinere tijdsniveaus leidt dan tot het doorbreken van diezelfde EMA200 op hogere niveaus. Dus het is toch weer een spannend moment!

Wat kun je verwachten van bitcoin

Wat kunnen we van bitcoin verwachten de komende dagen? Het zal erom spannen. We geven twee scenario’s: één bearish (negatief) en één bullish (positief).

Bearish

Gebeurt er niets tot weinig op de markt, dan moet bitcoin stevig kunnen leunen op de 39.300 dollar (32.418 euro), de oranje lijn. Geeft dat niet genoeg steun dan zakt de prijs zomaar weer in richting de 33.300 dollar (27.469 euro), de rode lijn.

Bullish

Komt dat kleine stevige duwt dat we nodig hebben, dan kan bitcoin door de EMA200 breken en zich richten op de 42.900 dollar (35.388 euro), de groen lijn.

Leave a Reply