blog

Bitcoin analyse: verder zakken of mooi moment om van de dip te profiteren?

By 17 november 2021No Comments

Dat ging hard! Bitcoin is met ruim 10.000 dollar gezakt, vergeleken met de vorige all-time high. Dat is nu precies een week geleden. Daalt de crypto nog verder? Of is dit juist een mooi moment om de dip te kopen?

Steun op het gemiddelde

Hoe erg was de daling van gisteren? Pakken we de daggrafiek erbij vanaf november, dan lijkt het nog mee te vallen. Bitcoin vindt namelijk steun op een voortschrijdend gemiddelde (moving average), dat is de rode lijn op de grafiek. Deze lijnen kan je in de technische analyse gebruiken om weerstanden en steunpunten te bepalen.

Op dit moment vindt de bitcoin koers steun op de rode lijn. Ook in begin 2021 zocht de koers deze lijn soms op, om vanaf daar omhoog te stuiteren.

Is dat deze keer ook het geval? Tijd om verder in te zoomen.

Bodem lijkt in zicht

Hieronder zie je de vieruursgrafiek, met daaronder de Relative Strength Index (RSI). Dit indexcijfer tussen 0 en 100 geeft het momentum van de koers aan.

Bevindt de lijn van de RSI zich onder de paarse balk? Dan is bitcoin oversold, wat betekent dat de koers in korte tijd hard is gedaald. Dit is vaak juist een signaal dat de koers een bodem vindt en weer kan stijgen.

De RSI geeft nu een net zo lage waarde aan als in eind september, toen bitcoin ook een bodem vond. Positief dus!

Let’s go deeper

We zoomen nog verder in, je kijkt nu naar de uurkoers van bitcoin. Onder de koers zie je ook de RSI, maar dan voor de uurgrafiek. Deze geeft dus andere waardes dan de vorige grafiek.

Er is nu sprake van divergentie, dat betekent dat bitcoin daalt maar de RSI juist stijgt. Ook dit is een teken dat de bodem dichtbij is, bitcoin kan binnenkort weer herstellen.

Verwachtingen

Terug naar de vieruursgrafiek. Op drie all-time highs na beweegt de bitcoin koers de afgelopen maand vooral in de oranje rechthoek, tussen 58.500 dollar en 63.600 dollar. Omgerekend gaat het dan om 51.700 euro en 56.200 euro. Wat verwachten we van de komende dagen?

Bullish
Is de onderkant van de oranje rechthoek de bodem? Dan richten we onze ogen op de bovenkant, rond 63.600 dollar (56.200 euro). Weet bitcoin ook daardoorheen te breken, dan liggen nieuwe koersrecords in het verschiet.

Bearish
Breekt bitcoin aan de onderkant uit, dan vinden we de eerste belangrijke ondersteuning op de rode lijn rond 53.800 dollar. Dat komt neer op ongeveer 47.500 euro.

Leave a Reply