blog

Bitcoin analyse: stijgende trend bijna bevestigd als afgerekend kan worden met deze niveaus

By 29 juni 2021No Comments

Afgelopen donderdag schreven we dat de prijs van 35.300 dollar per bitcoin een belangrijke zone is en dat het gemiddelde van de afgelopen 50 candles een resistance zone kan zijn. Op dit moment danst de koers rond de genoemde prijs en ligt het gemiddelde van de afgelopen 50 candles lager dan de huidige waarde.

In diezelfde analyse van vorige week schreven we dat als 35.300 dollar (29.633 euro) beslecht wordt, de volgende grote horde rond 41.000 dollar ligt (34.418 euro). Is dat nog steeds zo? Tijd om de grafieken in te duiken!

Van angst naar hoop

In de grafiek hieronder stelt elke candle 4 uur voor. Die blauwe lijn die er doorheen danst, laat het gemiddelde zien van de afgelopen 50 4-uurscandles, ofwel van de voorgaande 200 uur (ongeveer 8,3 dagen).

De oranje vlakken laten de momenten zien waarop deze blauwe lijn een belangrijke rol speelde op de koers. Het mooie is dat zondagavond de koers er hard doorheen brak en vervolgens een paar keer op deze lijn kon stuiteren. Ofwel, waar dit eerder een angstgegner was, vindt bitcoin hier nu juist steun.

Voor de duidelijkheid, de oranje lijn markeert een hevig weerstandsniveau van 35.300 dollar. Op het moment van schrijven zit de bitcoin koers hier een paar tientjes van af. Mocht het lukken om hiermee te breken, wat zijn dan de volgende belangrijke niveau’s?

Afrekenen met trend van maand

Daarvoor kijken we nog steeds naar de 4-uursgrafiek. We veranderen het gemiddelde naar de afgelopen 200 candles. Ofwel het bewegende gemiddelde van de afgelopen 800 uur, iets langer dan een maand.

Twee weken geleden bleek dat een veel te grote horde voor bitcoin, en de koers daalde vervolgens hard. Op dit moment is de 200 MA (staat voor Moving Average, bewogen gemiddelde) ongeveer 37.000 dollar. Wil bitcoin weer laten zien dat ook op lange termijn een stijging in het verschiet ligt, dan moet hiermee af worden gerekend.

De groene lijn is deze maand ook een belangrijk niveau gebleken. Op zes verschillende momenten deze maand speelde de koers met deze prijs en maar één keer kon er mee gebroken worden.

Bijna stijgende trend bevestigd

Als we uitzoomen op de grafiek en de candles instellen op 1 dag, dan zien we nog iets moois verschijnen, namelijk een positieve divergentie tussen de koers en de RSI. De Relative Strength Indicator is een momentum indicator die geschaald is tussen de 0 en 100. RSI vergelijkt de slotkoers van een candle met de slotkoers van de vorige candle. Als de RSI boven de 70 uitkomst spreek je van een overbought momentum. Is de RSI onder de 30? Dan spreek je van een oversold momentum.

Daarnaast geeft de RSI nog een ander signaal af. Beweegt de RSI-lijn zich boven de blauwe 50 lijn? Dan is een ingezette koers trend omhoog bevestigd. Andersom geldt dit natuurlijk ook.

Op dit moment beweegt de RSI omhoog en staat nu op 48,1. Het wordt spannend om te zien of de 50 doorbroken kan worden om een stijgende trend te bevestigen.

We kunnen nog iets halen uit deze grafiek, naast dat de RSI stijgende is. De laagste punten van de koers worden ook steeds wat lager gedurende dezelfde periode dat de RSI stijgt. In de technische analyse wordt dit positieve divergentie genoemd. Als we het boekje volgen dan geeft de divergentie aan dat de dalende trend op zijn einde loopt en een (herstel) of trendomkeer waarschijnlijk is.

Wat kun je verwachten van bitcoin?

Zoals in elke analyse, schetsen we een bullish- en een bearish scenario. Als de bulls spelen dan stijgt de koers, maar als de beren om de hoek komen kijken, verwacht dan een boze bosbewoner die de koers liever ziet dalen.

Hieronder de daggrafiek met een paar niveaus die sinds begin 2021 van belang zijn.

Bulls on parade

Als gebroken kan worden met 35.300 dollar, dan ligt de volgende historische weerstand op 37.893 dollar (31.809 euro), dat is ook ongeveer de 200MA op de 4-uursgrafiek. Mocht de positieve divergentie bitcoin hier doorheen weten te duwen, dan begint het gevecht om weer boven 40.000 dollar uit te komen.

Bears in the woods

Blijkt 35.300 dollar de komende dagen een te grote horde, dan is een daling onder 31.988 dollar (26.852 euro) mogelijk. Laten we in dat geval hopen dat dit een ondersteuningsniveau wordt waar bitcoin juist op kan stuiteren.

Leave a Reply