Ken je dat gevoel? Je hebt het idee dat je al iets eerder hebt meegemaakt, terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo is. Een déjà vu. Zo’n gevoel hebben we ook wanneer we naar bitcoin kijken. Herhaalt de geschiedenis zich, dan kunnen we een knallend einde van november verwachten.
Herhaling van de nazomer
Je kijkt hieronder naar de vieruursgrafiek vanaf augustus. De bitcoin koers vertoont veel gelijkenissen met de prijs in augustus tot en met oktober. Na de eerste top lukt het bitcoin niet om verder te stijgen (1). Daarna schuurt de koers tegen de trendlijn aan (2), om vervolgens onder de oranje ondersteuning te zakken. Nadat bitcoin de bodem heeft gevonden, schiet de prijs door de groene trendlijn.
Op de grafiek hieronder hebben we de koers van eind september over de prijs van nu geplakt. Dat is de blauwe lijn die je rechts van het midden op de grafiek ziet. Bitcoin heeft al een deel van het pad gevolgd. Blijft dat zo? Dan breekt de prijs eind november definitief uit, op weg naar nieuwe koersrecords.
De indicator die je onder de koersgrafiek ziet is de Relative Strength Index (RSI). Dit indexcijfer tussen 0 en 100 meet het momentum van de bitcoin koers. Ook op deze indicator zie je gelijkenissen met eind september.
Door de scherpe koersdaling beweegt de lijn van de RSI in eerste instantie onder de paarse balk. Dat betekent dat bitcoin oversold is, de koers is in korte tijd te hard gedaald. Vaak een teken dat de bodem dichtbij is. Daarna beweegt de RSI een tijdje tussen grofweg 40 en 50, om daarna naar boven uit te breken. Bitcoin bevindt zich nu in die fase.
Of gemiddelde als vangnet
In een iets negatiever scenario kan de bitcoin koers nog wat zakken. Je kijkt hieronder naar de daggrafiek van bitcoin vanaf september vorig jaar. De gekleurde lijnen zijn voortschrijdende gemiddelden, of ook wel moving averages.
De rode lijn is de 50-dagen moving average, de oranje lijn is de 100-dagen moving average. Beweegt bitcoin boven beide lijnen, dan is er sprake van een sterke stijgende trend.
Soms komt het voor dat bitcoin in zo’n trend door de rode lijn zakt. Vaak kan de oranje lijn dan steun bieden, deze momenten geven we aan met cirkels op de grafiek. Is deze lijn opnieuw een vangnet? Dan vindt bitcoin de bodem rond 53.600 dollar. Dat komt neer op ongeveer 47.570 euro.
Onze verwachting
Combineren we deze twee grafieken? Dan krijg je de verwachtingen voor deze week. Die zie je hieronder op de vieruursgrafiek. De oranje lijn stelt de 100-dagen moving average voor. Zoals altijd beschrijven we twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).
Bullish
Krijgen we een herhaling van eind september? Dan beweegt bitcoin een tijdje zijwaarts, om eind november definitief uit te breken. De blauwe lijn is slechts een indicatie waar de koers heen kan gaan. Mogelijk bereikt bitcoin rond Sinterklaas een nieuwe all-time high.
Bearish
Biedt de 100-dagen moving average steun, dan zakt bitcoin naar 53.600 dollar (omgerekend 47.450 euro).