blog

Bitcoin analyse: daling naar 60.000 dollar om bij te tanken voor volgende stijging

By 16 november 2021No Comments

Al enkele dagen is het iets rustiger als het gaat om de prijsontwikkeling van de bitcoin. Na het behalen van een nieuwe all-time high en een hoogste week-afsluiting ooit, zweefde de prijs een beetje zijwaarts. Zelfs op het moment van het live-gaan van de Taproot upgrade gebeurde er vrij weinig, waardoor steeds duidelijker werd dat het evenement in de periode ervoor al was ingeprijsd en misschien wel voor de flinke stijging heeft gezorgd vanaf begin oktober.

Even bijtanken

Wie gisteren naar de correlatie tussen het prijsverloop en de relative strength index heeft gekeken zag op een paar momenten een tegenstrijdig beeld; de prijs ging omhoog terwijl de rsi naar beneden ging. Dat wordt divergentie genoemd en dat is in dit geval een bearish signaal.

Ondanks dat de prijs omhoog ging, nam het momentum (het verschil tussen de huidige bitcoin koers en de koers van een aantal candles ervoor) af; de puf gaat er uit. De benzine raakt op. De spieren verslappen. Nou ja, je begrijpt dat het geen goede basis is voor een dikke rally omhoog. Sterker nog, er moet even bijgetankt worden en een heel goede plek om te tanken ligt misschien rond de 60.000 dollar.

Re-entry opwaarts kanaal

In de grafiek waar elke candle voor 4 uur staat, heb ik nog steeds de horizontale kolom staan; een zone waarin de prijs al lange tijd beweegt en waar de nodige weerstanden en steunen zijn te verwachten. Binnen in die zone is ook al een tijdje een opwaarts kanaal zichtbaar. Rond 8 november werd de bovenkant een paar keer getest en daarna verlieten we dit kanaal naar boven.

Na nog één test volgde de all-time high! Als je de paragraaf hierboven goed begrijpt dan kun je op dat punt in de onderstaande grafiek ook divergentie ontdekken. Op het moment dat de 69.000 dollar aangeraakt werd leek het er dus al op dat we even zouden terugzakken.

Opwaarts kanaal verlaten

En dat gebeurde. Via een aantal tussenstappen kwamen we in een ietwat saai prijsverloop, die nog wel in het opwaartse kanaal plaatsvond. Eerst door het midden en later langs de onderkant kroop de prijs omhoog. Op zondag werd weer even de middellijn opgezocht, maar vanaf dat moment – precies op de plek waar de twee kanalen elkaar verlaten – dook de prijs naar beneden.

Kantelpunt

Wanneer is de tank vol en kan de weg omhoog weer gevonden worden? Wel, de RSI staat op de bovenstaande grafiek op ‘oversold’ en op de 1-uur grafiek nog veel meer. Dat kan een teken zijn dat de prijs op de korte termijn iets omhoog gaat of in ieder geval niet meer daalt. Dat is een goed teken want het is van belang dat de bulls de prijs in de groen/blauwe zone kunnen houden.

Dan is er namelijk weer kans dat de prijs weer omhoog gaat en het zou helemaal mooi zijn als het kanaal erboven weer opgezocht wordt. Toch bevinden we ons vlakbij een zone waarin emoties zoals vertrouwen -of beter: het ontbreken ervan- snel een rol gaan spelen.

Naar beneden toe ligt een belangrijk fibonacci-level tussen de 57.000 en de 57.800 dollar. Dat zou nog eens een daling van rond de 5 à 6 procent betekenen.

Positief

Omdat het altijd prettig is om positief af te sluiten wil ik je dit bericht niet onthouden. Het is afkomstig van Ki Young Ju, CEO van CryptoQuant (2 dagen geleden).

“Het is de grootste [beweging] die ik ooit heb gezien sinds 2017, met uitzondering van uitschieters”.

Hij verwijst naar de toenemende transacties door bitcoin-whales (mensen/bedrijven die grote aantallen bitcoins bezitten) als een teken van een groeiende vraag van beleggers. Het gemiddelde bitcoin-transactiebedrag door grote houders blijft de afgelopen maanden hoog, blijkt uit blockchain-gegevens die zijn verzameld door CryptoQuant.
Dit geeft toch weer wat vertrouwen in een groene week.

Leave a Reply