blog

Bitcoin Analyse: +9% in één week, wat nu?

By 21 maart 2022No Comments

De afgelopen week is met een plus van meer dan negen procent geëindigd. De prijs van bitcoin is een aantal niveaus naar boven opgeschoven, maar is daarmee nog niet uit het zijwaartse patroon gebroken. We kijken al min of meer twee maanden naar dezelfde vloeren en weerstanden. Langzaam maar zeker kruipt de prijs richting de hoek waar er geforceerd een beslissing moet worden genomen. Gaat het stormen of wordt het lente?

Hodlen

Laten we beginnen met een bericht van Santiment van afgelopen vrijdag. Dat bevestigt nog eens dat het aantal bitcoins op de handelsbeurzen steeds lager wordt. Dat is een bullish signaal. Bitcoin op bijvoorbeeld private wallets kunnen niet verhandeld worden, bitcoin op beurzen wel. Als men dus bitcoin van de beurzen afhaalt om vervolgens op te slaan, dan zal de reden zijn: hodlen. Oftewel, vasthouden omdat men denkt dat de prijs ervan hoger zal worden.

Gezakt

Op de grafiek waarin elke candle staat voor één uur zien we een opwaartse trend, hier aangegeven met een blauwe lijn. Op 13 maart leek de prijs door de vloer te zakken (zie groene pijl), maar dat gaf juist de aanzet tot een ommekeer. De week die erop volgde steeg de prijs bijna 13 procent. Tot het afgelopen weekend de daling werd ingezet waarbij ook de relatief verse trendlijn het begaf (zie blauwe pijl).

Of dit een aanzet is tot een verdere daling… het lijkt me niet. Dat baseer ik op het feit dat alternatieve coins momenteel (flinke) plussen laten zien. De sfeer is vrij positief te noemen.

Mocht de prijs van bitcoin toch de kop stoten tegen de vloer (zwarte lijn), dan is een terugval naar de psychologische 40.000 dollar (36.200 euro) of iets eronder goed mogelijk. Als de onderste trendlijn wederom opgezocht wordt, dan is de winst van afgelopen week verdampt. Laten we eens beter naar die lijn gaan kijken.

Puerta del Toro

Deze lijn begint rond 22 januari en loopt opwaarts; de dalen worden hoger. Als deze lijn standhoudt, dan zal de prijs door de bovenste zone worden gedrukt. Dat is een min of meer horizontale lijn (zie rode balk) waar momenteel veel ogen op gericht zijn. Puerta del Toro: deur van de stier. Als de prijs hier doorheen komt, dan zijn de bulls weer in controle.

Aan de onderkant van de grafiek zien we ook een driehoek. Die heeft zich gevormd in de Relative Strength Index: een momentum indicator. Een uitbraak naar boven zal de prijs in dit geval ten goede komen. Het scheelt niet veel.

Vastberaden

Zoomen we nog eens uit, dan komen we op de weekgrafiek terecht. Hoewel er vanaf november een hele flinke daling is ingezet, is de trend opwaarts. De prijs schuurt tegen de onderkant van een langdurig trendkanaal aan (zie rode lijn). Zoals zich aan de bovenkant de ‘deur van de stier’ bevindt, zou je dit de ‘put van de beer’ kunnen noemen. Een beetje afstand is wel zo prettig en dat is dan ook gebeurd. Na een aantal candles die hoge mate van onzekerheid aangeven (lange wicks: stokjes aan de boven- en onderkant), ziet de laatste afgesloten candle er vastberaden uit. Dik en groen.

Of deze vastberadenheid voortgezet wordt zullen we goed in de gaten houden. De driehoek sluit ongeveer half mei. Een typische lentemaand. Maar of bitcoin zich daar ook aan houdt…

Leave a Reply