blog

Bill Gates en Garlinghouse van Ripple vinden bitcoin slecht voor klimaat

By 25 februari 2021No Comments

Tijdens een Clubhouse interview met Andrew Ross Sorkin van CNBC, sprak Bill Gates over bitcoin en het bijbehorende energieverbruik. Hij gebruikt het argument dat een bitcointransactie meer elektriciteit verbruikt dan enige andere methode die de mensheid kent.

Bitcoin uitsluitend op groene energie

‘Bitcoin gebruikt meer elektriciteit per transactie dan elke andere methode die de mensheid kent, en dus, weet je, het is niet goed voor het klimaat.’ Gates zou echter oké zijn met Bitcoin als het netwerk uitsluitend op groene stroom zou draaien:

‘Als het groene stroom is en het andere toepassingen niet verdringt, is dat uiteindelijk misschien oké. Ik zie het onderwerp niet als nauw verwant, ook al noem je me misschien een Bitcoin-scepticus.’

Nog geen investering in bitcoin

Gates herhaalde dat hij nog niet volop in bitcoin heeft geïnvesteerd, ondanks dat hij zich eerder positief uitliet over de cryptocurrency.

‘Ik heb er niet voor gekozen om in Bitcoin te investeren. Ik koop malariavaccins. Ik koop vaccins tegen mazelen. Ik investeer in bedrijven die producten maken.’

Toch zei hij dat hij blij is voor mensen die geld verdienen aan bitcoin. De Gates Foundation ontwikkelt momenteel haar eigen digitale valuta’s met ‘ultralage’ transactiekosten.

Garlinghouse van Ripple wordt milder

Nu grote bedrijven zoals Tesla en Square Bitcoin aan hun balans toevoegen, worden ze geconfronteerd met toenemende kritiek van degenen die bezorgd zijn over de ecologische voetafdruk van de cryptocurrency. Vorig jaar noemde Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple, het minen van bitcoin een enorme verspilling en drong hij er bij publieke bedrijven op aan om energiezuinigere activa te gebruiken.

Sindsdien is Garlinghouse wel wat milder geworden over proof of work. In zijn laatste tweet citeert hij Energy Web over duurzaam minen:

Vrij vertaald: ‘De prioriteiten van de administratie van Biden zijn duidelijk: ze praten elke dag over klimaatverandering. In plaats van te discussiëren over hoeveel energiemining precies verbruikt, laten we zorgen dat minen juist een leider wordt op het gebied van duurzaamheid.’

Leave a Reply