blog

Bijna alle transacties op blockchain van EOS, XRP en Tezos zijn waardeloos

By 9 mei 2020No Comments

Drie onderzoekers hebben een paper uitgebracht waarin ze concluderen dat de meeste transacties op drie grote blockchain-platforms waardeloos zijn. In veel gevallen worden ze grotendeels gebruikt voor spam of voor het uitzetten van waardeloze tokens.

Waardeloze transacties

In de samenvatting van de paper staat:

Uit onze analyse blijkt dat slechts een klein deel van de transacties wordt gebruikt voor waardeoverdracht. In het bijzonder werd 95% van de transacties op EOS veroorzaakt door de airdrop van een momenteel waardeloos token; op Tezos werd 82% van de doorvoer gebruikt om consensus te behouden; en slechts 2% van de transacties op het XRP-grootboek leidt tot waardeoverdrachten.

De auteurs van het artikel zijn:

  • Daniel Perezm, promovendus van het Imperial College London
  • Jiahua Xu, onderzoeker van University College London
  • Benjamin Livshits, werkzaam bij Brave als chief scientist

Veel transacties, dat wel

Ze volgden verschillende transactietypen op de blockchains van EOS, XRP en Tezos en noteerden hun doel en waarde. De auteurs concluderen dat hoewel de bovenstaande ketens veel transacties verwerken, het merendeel ervan in wezen nutteloos zijn.

Met EOS en XRP vertonen de meeste transacties kenmerken die lijken op DoS-aanvallen.

DoS staat voor denial-of-service, dit zijn cyberaanvallen waarbij grote aantallen computers worden gebruikt om een ​​website of een andere service onder druk te zetten om deze offline te halen.

Transacties met nulwaarde

Tijdens het observeren van XRP-transacties viel het volgende op:

De doorvoer op het XRP-grootboek tijdens onze observatieperiode leek beladen met transacties met een nulwaarde. We hebben geleerd dat zowel het transactievolume als de tokenwaarde op het XRP-grootboek zeer manipuleerbaar zijn.

Geen financiële waarde, wellicht om te stemmen

Ook transacties op de blockchain van Tezos zijn geanalyseerd in de paper. Hieruit blijkt dat het stemproces van de blockchain de bron is van het grootste deel van zijn transactievolume. Het paper vermeldt:

Voor Tezos, aangezien transacties per blok grotendeels worden overtroffen door verplichte goedkeuringen, is het grootste deel van de doorvoer, 82%, bezet om consensus te behouden.

Tezos is een proof-of-stake blockchain, waar mensen die de crypto Tezos bezitten, kunnen helpen het netwerk draaiende te houden en te stemmen over hoe het in de loop van de tijd moet worden veranderd. Dus hoewel transacties mogelijk geen waarde hebben, vervullen ze mogelijk nog steeds een nuttige functie.

Hoewel we het hierboven al schreven is het goed om te weten dat Benjamin Livshits bij Brave Software werkt.De Basic Attention Token (BAT) van de Brave Browser, gebouwd op Ethereum, is een concurrent van andere cryptocurrency’s zoals EOS.

Wat heb je er aan?

De auteurs concluderen dat de onderzochte blockchains de capaciteit hebben om een ​​hoge doorvoersnelheid aan te kunnen. Maar het huidige gebruik benut de potentie totaal niet.

Het komt erop neer: de drie blockchains die in dit artikel worden bestudeerd, tonen aan dat ze een hoge verwerkingscapaciteit kunnen realiseren; het enorme potentieel van die blockchains is tot dusver echter nog niet volledig gerealiseerd voor hun beoogde doeleinden.

De hamvraag is dan ook: Wat heeft het voor zin om miljoenen transacties per seconde aan te kunnen als er geen vraag naar is?

Leave a Reply