blog

Belasting op bitcoin moet naar 0, om wereldwijd financiële krachtpatser te kunnen worden

By 12 mei 2021No Comments

Leden van Tomin First no Kai, een politieke partij in Tokio, pleiten voor een verlaging van belasting op bitcoin. En niet zo maar een verlaging, de belasting moet effectief 0% worden. Dit is onderdeel van hun plan om Tokio om te vormen tot een financieel centrum.

Status brokkelt af

Yahoo News schrijft dat Yu Ito, lid van de politieke partij,  zegt dat de positie van Tokio als een financiële krachtpatser aan het afnemen is in vergelijking met andere grote steden in de regio en wereldwijd.

‘Volgens ons onderzoek is het aantal financiële instellingen dat zich in de stad heeft gevestigd de sleutel tot ons succes of falen. Helaas loopt Tokio wat dat betreft achter,’ aldus Ito.

Belasting op bitcoin staat in de weg

Een progressieve cryptocurrency-strategie wordt cruciaal in deze situatie, zei Ito, maar Tokio’s belasting op bitcoin staat een bredere acceptatie in de weg. Net als in veel andere landen, belast Japan momenteel Bitcoin-vermogenswinst zoals vermogenswinst op aandelen. ‘Bitcoin is echter oorspronkelijk een valuta,’ betoogde Ito, ‘daarom is het niet gemakkelijk te gebruiken tenzij de belasting op 0% is ingesteld.’

In Nederland behoort bitcoin tot je totale vermogen, je betaalt eens per jaar belasting over je totale vermogen boven de 50.000 euro. In de VS wordt elke winstgevende transactie belast. Terug naar Japan.

Speciale zone voor bitcoin

Ito benadrukte verder dat het stadsbestuur ‘nu de kwestie van het monetair beleid en de belastingheffing rond Bitcoin zou moeten aanpakken’ en ‘een speciale zone in Tokio zou moeten creëren zodat je er belastingvrij gebruik van kunt maken in de stad.’

De partij van Ito streeft er verder naar om de toevoeging van financiële centra onderdeel te maken van de herontwikkelingsplannen voor de locatie van de Tsukiji-vismarkt, de voorheen grootste vismarkt ter wereld en een toeristische attractie met een rijke geschiedenis tot de sluiting in 2018. De stad Tokio onthulde eerder plannen voor de bouw van een congrescentrum, hotel en casino op de Tsukiji-markt.

Wat dat betreft lijkt Ito wel op de burgemeester van Miami. Francis Xavier Suarez ziet zijn stad ook alleen maar groeien als Miami een vriendelijker klimaat heeft voor financiële- en techbedrijven.

Leave a Reply