blog

Arcane Research verwacht 700 miljoen Bitcoin Lightning Network gebruikers in 2030

By 12 oktober 2021No Comments

In 2030 zullen naar schatting 700 miljoen mensen gebruik maken van het bitcoin lightning network. Dat is een van de conclusies van een onderzoek van Aracana Research, gepubliceerd op 5 oktober.

Wat is het bitcoin lightning network?

Het lightning network maakt bitcoin sneller en schaalbaarder. Een noodzakelijke oplossing, want de huidige bitcoin blockchain staat het toe om gemiddeld maximaal 7 transacties per seconde te verwerken. Ter vergelijking VISA kan maximaal 65.000 transacties per seconde verwerken.

Met behulp van het lightning network, een tweede laag over de blockchain, kan je in theorie miljoenen transacties per seconde sturen.

Het lightning network startte in 2018, in eerste instantie met een rustige groei. Maar doordat El Salvador ook gebruik maakt van het nieuwe transactienetwerk, groeit het aantal gebruikers explosief.

Groei in capaciteit, volume en adoptie

Terug naar het onderzoek van Arcane. In het rapport ‘State of Lightning’ wordt de huidige capaciteit, het betaalvolume en de groeiende adoptie beschreven. Ook schetst Arcane een toekomstige situatie waarin je online diensten kan betalen met het lightning network.

Arcane schat dat in 90% van de Salvadorianen ouder dan 15 jaar in 2026 toegang zullen hebben tot Lightning-betalingen. Verder verwachten zij dat er in 2030 ongeveer 17 miljard dollar aan betalingen wordt verricht met het nieuwe betaalnetwerk.

Gaming en streaming

Arcana ziet vooral in micro-betalingen een belangrijke toekomst voor het lightning network. Op dit moment betaal je diensten zoals Spotify en Netflix nog per maand. Maar via het lightning network kan je per minuut of zelfs per seconde betalen door middel van micro-transacties.

Voor de gebruiker kan dat zelfs voordeliger zijn. Betalingen kunnen namelijk zo klein zijn als één satoshi, een honderd miljoenste deel van een bitcoin.

700 miljoen gebruikers

Arcane Research verwacht dat 700 miljoen mensen op deze manier gebruik maken van het lightning network in 2030. Ga je uit van een gemiddeld gebruik van 1 uur per dag aan online-diensten, waarbij je 25% van de tijd besteedt aan lightning-betalingen? Dan zal dit volgens Arcane één microtransactie per seconde kosten:

“Onze schatting komt dan neer op niet minder dan 364 biljoen Lightning transacties per jaar,” aldus het rapport.

Capaciteit blijft groeien

Net zoals de reguliere bitcoin blockchain is het lightning network afhankelijk van computers die dienen als knooppunt in het netwerk. Die knooppunten noem je nodes. Die nodes moeten vervolgens een betaalkanaal opzetten, via deze kanalen verlopen alle transacties.

Sinds het lightning network bijna drie jaar geleden live ging op bitcoin, is het netwerk uitgegroeid tot een capaciteit van bijna 3.000 bitcoin. Ruim 17.000 nodes zijn actief op het netwerk, met 73.700 unieke betaalkanalen.

Arcane Research:

“Op het moment van schrijven is de bitcoin-capaciteit op het lightning network gelijk aan meer dan 120 miljoen dollar. Gebruikers over de hele wereld kunnen daarmee vrijwel onmiddellijk kleine betalingen uitvoeren tegen verwaarloosbare kosten.”

En over betalingen gesproken, volgens Arcana Research blijft het aantal transacties ook groeien. In augustus gaat het om een maandelijkse stijging van 20%, wat veel meer is dan de normale maandelijkse groei van 10%.

Maar vooral in september ging het hard:

“In september is de discrepantie nog groter geworden, met bijna een verdubbeling van het betalingsvolume tegenover een stijging van 26% van de capaciteit van publieke kanalen”

Dit is pas het begin

Het voorbeeld van El Salvador laat zien dat bitcoin nu al gebruikt kan worden als betaalmiddel. Door de beweeglijke koers zal wellicht niet iedereen daar nog gebruik van willen maken, maar de infrastructuur groeit nog iedere dag. De komende jaren worden in ieder geval erg interessant.

Leave a Reply