Vandaag is een historische dag voor bitcoin: voor het eerst in de geschiedenis is de cryptocurrency een wettig betaalmiddel, en El Salvador heeft de primeur. Hoe reageert de koers? Schieten we omhoog, of kunnen we een daling verwachten? In deze analyse laten we het nieuws even voor wat het is en kijken we puur naar de grafieken. Let’s go!
Bitcoin overhit, maar op weg naar 1 biljoen
Je kijkt hieronder naar de vieruursgrafiek van bitcoin. Daaronder zie je de Relative Strength Index, of lekker kort de RSI. Deze laat het momentum zien van de koers. De RSI is een indexcijfers tussen 0 en 100. Beweegt de lijn boven de paarse band? Dan is bitcoin overbought: de koers is in korte tijd hard gestegen, en een correctie ligt om de hoek.
Maar bitcoin hoeft nog maar een klein stukje omhoog om een belangrijke mijlpaal te bereiken. Boven de groene lijn haalt de crypto een prijs van omgerekend 53.160 dollar. Met het huidige aantal munten betekent dit dat bitcoin een totale marktwaarde van meer dan 1 biljoen dollar (grofweg 842 miljard euro) bereikt. Die mijlpaal werd voor het eerst in februari gehaald, en bitcoin kan nu opnieuw deze magische grens doorbreken.
Heeft bitcoin een hoge marktwaarde? Dan geeft dat meer vertrouwen als waardeopslagmiddel. Bitcoin komt nu bijvoorbeeld in de buurt van zilver en goud. Zilver heeft een totale marktwaarde van omgerekend 1,2 biljoen euro. De totale marktwaarde van goud wordt geschat op 9,7 biljoen euro.
Funding rate begint om te slaan
Deze grafiek is afkomstig van blockchain analysebedrijf Glassnode. Zij zien dat de gemiddelde funding rate van bitcoin futures op alle beurzen is omgeslagen naar positief. Daarom is het tijd om op te letten. Wat betekent dit allemaal?
Met bitcoin futures speculeer je op de prijs van bitcoin. Je handelt via een soort contract waarin vastgelegd is dat je bitcoin ergens in de toekomst mag kopen of verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs. Denk je dat de koers gaat stijgen? Dan open je een longpositie. Verwacht je dat de koers gaat dalen, dan open je een shortpositie. Heb je de uitkomst goed, dan kan je er mooie rendementen mee behalen. Maar het risico is ook groter, want je kan je hele inleg verliezen.
Op de grafiek hierboven gaat het over perpetual bitcoin futures, of ook wel doorlopende bitcoin futures. Bij dit soort contracten wordt er rente berekend over alle posities. Zijn er relatief meer longposities? Dan is de rente positief: de longposities moeten rente betalen aan de shortposities. Bij meer shortposities betalen de shortposities rente aan de longposities en is er sprake van negatieve rente.
De funding rate nu is nog niet zo hoog als in mei, maar stijgt nog wel. Dat betekent dat er relatief steeds meer investeerders zijn met een longpositie. Het is tijd om op te letten, want een te hoge funding rate kan leiden tot een correctie zoals in mei. Op de grafiek hierboven is dat moment aangegeven met de twee cirkels. Voorlopig bevindt de funding rate zich nog iets onder het ‘gezonde’ niveau van 0,03%.
Wat verwachten we van bitcoin?
Kan bitcoin knallen? Of kunnen we een correctie verwachten? We geven drie scenario’s, waarbij er twee positief zijn en één negatief. Deze scenario’s zijn op basis van de reeks van Fibonacci.
Scenario 1: Zondag brak bitcoin met overtuiging door de donkergroene Fibonacci-lijn rond 42.850 euro. Krijgt bitcoin momentum door het nieuws van El Salvador? Dan kan de koers in één klap door naar het volgende Fibonacci-niveau rond 47.950 euro, de blauwe lijn op de grafiek. Een mooi scenario voor de korte termijn, maar dit kan wel zorgen voor een hogere funding rate.
Scenario 2: Deze bitcoin rally duurt nu bijna een week. Gaan we af op de RSI, dan kunnen we binnenkort wellicht een kleine correctie verwachten. In dat geval vindt bitcoin eerst steun op 42.850 euro om daarna zijn weg te vervolgen naar 47.950 euro.
Scenario 3: Is de correctie groter dan verwacht? Dan daalt bitcoin verder naar de middelste groene Fibonacci-lijn op 39.270 euro.