blog

Amerikaanse politici willen herformulering wet om crypto ademruimte te geven

By 20 november 2021No Comments

Afgelopen maandag schreven tien Amerikaanse politici gezamenlijk een brief aan Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, om hun bezorgdheid te uiten over bepaalde formuleringen in een wetsvoorstel. Het Senaat heeft namelijk de Bipartisan Infrastructure Framework (BIF) aangenomen, maar hierin zijn bepalingen opgenomen die schadelijk kunnen zijn voor de crypto-industrie.

Concurrentievoordeel vervalt

‘Zoals het vandaag is geschreven, zou de BIF echter de onzekerheid in de cryptocurrency-industrie vergroten, winnaars en verliezers kiezen en de inspanningen van de belastingdienst om cryptocurrency’s nauwkeurig te belasten dwarsbomen. Tegelijkertijd wankelt het concurrentievoordeel van ons land ten opzichte van andere landen in de digitale activamarkt. We moeten redelijke regelgeving hebben voor cryptocurrency’s, maar die wetgeving mag de industrie daarbij niet verlammen.’

Broker is te breed

Eigenlijk draait het alleen maar om de term ‘broker.’ Een voorbeeld van een broker is BTC Direct, je kunt er coins kopen en verkopen. In het wetsvoorstel is de betekenis van de term broker stukken losser. Er staat letterlijk: ‘een persoon die verantwoordelijk is voor het verlenen van diensten die namens een andere persoon overdrachten van digitale activa tot stand brengen.’

Doordat deze omschrijving zo vaag is, vallen miners, nodes en walletaanbieders hier ook onder, en zij bieden helemaal geen traditionele brokeragediensten aan. In de wet staat dat brokers informatie van klanten moet delen met de belastingdienst, maar miners, nodes en wallets hebben helemaal geen persoonlijke informatie van klanten.

Dubbelzinnigheid slecht voor innovatie

De tien congresleden streven naar een herformulering van de bewoording van de wet en herinnerden Pelosi eraan dat ondubbelzinnige wetgeving innovatie en Amerikaanse vindingrijkheid zal bevorderen. De wetgevers zijn onder meer Darren Solo, Tim Ryan, Marc Veasey en Eric Swalwell.

Voorstanders van de tweeledige infrastructuurwet stellen dat de vastgestelde bepalingen bedoeld zijn om de intentie vast te stellen over het stellen van harde regels. Om de zorgen van cryptocurrency-enthousiastelingen weg te nemen, heeft het ministerie van Financiën verklaard dat het zich niet zal richten op niet-brokers zoals miners en anderen die niet voldoen aan de beschrijving van een makelaar.

Ondanks de garantie van het ministerie van Financiën, pleiten lobbyisten in de cryptosector nog steeds voor een herziening van de taal. Het wetsvoorstel is maandag ondertekend door president Joe Biden en zal ervoor zorgen dat 550 miljard dollar wordt ingezet voor transport en nutsvoorzieningen, terwijl 100 miljard dollar wordt gereserveerd voor wegen en bruggen.

Leave a Reply