blogExchanges

Amerikaanse Bitcoin beurs Coinbase wordt gewaardeerd op 100 miljard dollar en gaat aandelen uitgeven

By 25 februari 2021No Comments

Cryptocurrency exchange Coinbase heeft een formulier S-1 ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) om via een directe notering publiekelijk te gaan. Het document bevat ook een verwijzing naar Satoshi Nakamoto, de anonieme bedenker van Bitcoin.

De aandelen van Coinbase kunnen uiteindelijk verhandeld worden op de Nasdaq en krijgt de toepasselijke ticker COIN.

Coinbase staat er goed voor

De grootste crypto beurs van de Verenigde Staten heeft een nettowinst van 322 miljoen dollar gerapporteerd voor 2020. Ter vergelijking: het jaar daarvoor verloor Coinbase 30 miljoen dollar. In het document staat:

‘Het is mogelijk dat we niet altijd voldoende totale inkomsten genereren om in een bepaalde periode een positieve kasstroom uit bedrijfsactiviteiten of winstgevendheid te behalen, en onze beperkte operationele geschiedenis en de vluchtige aard van ons bedrijf maken het moeilijk om onze huidige activiteiten en onze toekomstperspectieven te evalueren. Hoewel we bijvoorbeeld in 2020 een nettowinst van 322,3 miljoen dollar hebben gegenereerd, hebben we in 2019 een nettoverlies van 30,4 miljoen dollar geleden. We hebben te maken gehad met risico’s en moeilijkheden, zoals beschreven in deze sectie, en zullen die blijven tegenkomen. Als we deze risico’s niet met succes beheren, kan dit een negatieve invloed hebben op ons bedrijf.’

In de aanvraag valt ook te lezen dat het grootste deel van de verdiensten komt uit transactiekosten. Coinbase heeft in totaal 3,4 miljard dollar aan inkomsten behaald, en 96 procent hiervan komt uit transactiekosten.

Grootste sinds Facebook in 2012

Coinbase heeft geen marktprijs gedeeld voor zijn entree op de markt. Toch werden de via de Nasdaq Private Markets verkochte aandelen gewaardeerd op 373 dollar. Dat geeft het Amerikaanse bedrijf een waardering van om en nabij de 100 miljard USD. Mocht dit kloppen, dan is dit de grootste beursgang van een Amerikaans technologiebedrijf sinds Facebook in 2012.

In januari deelde Coinbase dat ze 43 miljoen geverifieerde gebruikers hebben en meer dan 90 miljard dollar aan activa beheren. Het plan van Coinbase om publiekelijk aandelen uit te geven, zorgt ervoor dat institutionele beleggers blootstelling kunnen krijgen aan de cryptocurrency-markt zonder cryptocurrency’s te hoeven kopen.

Afhankelijk van cryptomarkt

Speculanten zullen Coinbase-aandelen op de aandelenmarkt kunnen kopen of verkopen, net als elk ander openbaar verhandeld bedrijf. Het succes van de aandelenhandel hangt af van hoe de beurs het als bedrijf doet. Daarom zou een groei in de cryptocurrency-sector, aangedreven door stijgende koersen van Bitcoin, Ethereum, Chainlink en al die andere munten, goed moeten reflecteren op de aandelen van Coinbase.

Op cryptobeurs FTX kan al gehandeld worden in tokenversies van pre IPO-contracten. Deze worden verhandeld voor 420 dollar. Dit zou Coinbase een waardering geven van meer dan 110 miljard dollar. Op het moment dat de aandelen werkelijk op de Nasdaq zijn te verkrijgen, dan worden de pre IPO-tokens op FTX omgezet in tokens die de aandelen vertegenwoordigen.

Leave a Reply