blog

Amerikaans politicus: ‘Fed moet transparanter zijn over CBDC’

By 14 juni 2020No Comments

Volgens Amerikaans politicus Tom Emmer moet de VS meer openheid geven zijn over het onderzoek en de ontwikkelingsplannen voor een eigen Central Bank Digital Currency. Dat zei Emmer tijdens een bijeenkomst van de Commissie financiële diensten van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Emmer is medevoorzitter van de Congressional Blockchain Caucus en heeft een reeks wetsvoorstellen ingediend op het gebied van blockchaintechnologie.

Tijdens de bijeenkomst van het Huis van Afgevaardigden werd de noodzaak van een digitale dollar in crisissituaties zoals de coronapandemie besproken. Congreslid Stephen Lynch trad op als voorzitter van de werkgroep FinTech.

Meer transparantie nodig

Emmer sprak over het werk van de Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank. Volgens Emmer is zijn de huidige werkzaamheden ‘een proces dat ik nadrukkelijk ondersteun, maar helaas niet het niveau van publieke aandacht en transparantie heeft gekregen dat ik fundamenteel noodzakelijk acht voor een dergelijk streven.’

In zijn openingstoespraak benadrukte Emmer de noodzaak van nieuwe betalingssystemen die open en direct beschikbaar moeten zijn, waarbij hij erop wees dat “contant geld een openbare betalingsinfrastructuur is”.

‘De dollar is aan het veranderen, en de Amerikanen verdienen een volledige verantwoording van het werk dat gedaan wordt en de overwegingen die ze moeten maken om ervoor te zorgen dat hun leiders hun vrijheid en hun manieren van betalingen blijven garanderen.’

Wanneer komt er een digitale dollar?

In februari vertelde Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, het volgende over de Central Bank Digital Currency van de VS: ‘We werken er hard aan, we hebben een heleboel projecten gaande, veel inspanningen op dit moment.’ Toch benadrukte hij dat de Fed geen definitieve beslissing had genomen over het al dan niet doorgaan met de lancering van een CBDC.

Het lijkt er steeds meer op dat er een digitale variant van de dollar komt. De uitbraak van het coronavirus lijkt als een katalysator te dienen voor het uitbrengen van een CBDC, bijvoorbeeld voor het uitgeven van stimulusbetalingen aan Amerikaanse inwoners. We zijn benieuwd naar alle ontwikkelingen.

Leave a Reply