blog

Amerikaans Congres keurt strenge regelgeving af voor stablecoins (als USDT en USDC)

By 9 februari 2022No Comments

De US Treasury Department – het Amerikaanse ministerie van Financiën – wilde dat stablecoins strenger worden gereguleerd. Het Congres is het hier niet helemaal mee eens en lijkt voordelen te zien in deze coins. Hoe zit dat?

Ministerie van Financiën pleit voor meer regelgeving

Daarvoor moeten we eerst terug naar november 2021. Toen publiceerde de US Treasury een rapport over de risico’s van stablecoins. Deze crypto’s worden stabiel genoemd, omdat de waarde één-op-één is gekoppeld aan een nationale valuta – bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar.

Coins zoals Tether en USDC vormen volgens de US Treasury Department een significant risico. Janet Yellen, minister van Financiën, pleit dan ook voor meer regelgeving. Denk aan meer toezicht en een registratieplicht voor stablecoin-uitgevers.

Waar moet je stablecoins plaatsen?

Terug naar de bijeenkomst van het Congres van afgelopen dinsdag. Onder andere Nellie Liang was daar aanwezig, ondersecretaris van Binnenlandse Financiën en drijvende kracht achter het onderzoekrapport van november.

Centraal stond de vraag: hoe moet je uitgevers van stablecoins beschouwen? Moeten zij aan dezelfde voorwaarden voldoen als commerciële banken? Spelers uit de crypto-industrie pleiten voor een lichtere regelgeving. Maar binnen het Congres heerst verdeeldheid.

Er is in ieder geval consensus over audits bij stablecoin-uitgevers. Dat betekent dat bedrijven achter USDT en USDC moeten kunnen aantonen waar hun reserves op zijn gebaseerd.

Strengere regelgeving of niet?

Congresleden vinden het dus moeilijk om stablecoins te plaatsen. Democraat Gregory Meeks pleit bijvoorbeeld voor strengere regelgeving:

“Het komt mij voor dat het beperken van de uitgifte van stablecoins tot IDI’s, die een hoge toetredingsdrempel hebben, de concurrentie zou kunnen beperken.”

Met IDI’s doelt Meeks op financiële instellingen met een specifieke verzekering. Deze verzekering is vooral van toepassing op Amerikaanse banken, en gaat gepaard met een hele reeks kapitaal- en liquiditeitsvereisten en federaal toezicht.

Positieve geluiden

Niet iedereen is het met Gregory Meeks eens. Jim Himes, ook democraat, merkt op dat er een radicaal verschil is tussen een stablecoin die volledig wordt ondersteund door dollars, en wat volgens sommigen als ‘gedekt door niets’ wordt beschouwd.

Daaraan voegt Himes toe dat “een volledige IDI-regelgeving in sommige gevallen niet nodig is.” Himes werkt nauw samen met cryptocurrency lobby-stichting Coin Center en pleit voor lichtere regelgeving rondom crypto’s.

Verder werden ook de positieve kanten van stablecoins belicht. Torres, afgevaardigde uit de Bronx, heeft zich eerder al positief uitgelaten over de rol die stablecoins kunnen spelen bij geldovermakingen voor de vele leden van zijn kiesdistrict die geld willen sturen naar familie in het buitenland.

Democraten ontvankelijk voor crypto’s

Het lijkt erop dat Democraten ontvankelijker zijn geworden voor de positieve impact van crypto’s op mensen zonder bank. Ook zien zij een use-case voor minderheden en grensoverschrijdende overmakingen.

Of het wetsvoorstel van de US Treasury Department erdoorheen komt is dus nog lang niet zeker. Liang zal volgende week getuigen voor de Senate Banking Committee over hetzelfde rapport. Dit verhaal wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

Leave a Reply