Jiang Zhuoer zegt dat meer dan de helft van al het energieverbruik van miners nu bestaat uit groene energie. Zhuoer is de CEO van bitcoin miningpool BTC.TOP.
Now all the mining facilities in Xinjiang, Inner Mongolia and Qinghai provinces have been shut down, only hydropower mining farms in Sichuan are left. Currently the clean energy usage by #Bitcoin miners ⛏️already exceeds 50%. 😁 https://t.co/3jeFSXxy0R
— Jiang Zhuoer BTC.TOP (@JiangZhuoer) June 16, 2021
Noodgedwongen verandering
Kleine plot twist: De miners zijn niet opeens overgestapt op groene energie, maar veel miners in China hebben noodgedwongen de deuren moeten sluiten. De Chinese regering treedt hard op tegen bitcoin mining vanwege de vermeende impact op het klimaat. Hierdoor zijn verschillende miners uit de provincies Xinjiang, Qinghai en Binnen-Mongolië gestopt en/of verhuisd.
Niet alle Chinese miners zijn er trouwens mee gestopt. In de provincie Sichuan wordt nog volop gezocht naar bitcoin, in deze provincie wordt energie geleverd uit waterkracht, wat onder de noemer ‘groen’ valt.
Wat vindt Tesla groen?
Jiang Zhuoer deelde dit trouwens met een knipoog naar Elon Musk. De CEO van Tesla zei eerder dat zijn bedrijf bitcoin zou accepteren als betaalmiddel. Later trok hij dit weer in, en wil pas weer bitcoin betalingen accepteren als miners voor ~50% schone energie zouden gebruiken.
Nu is natuurlijk de vraag, naar welke data zal Tesla kijken? Hoe verifiëren zij de groenheid van bitcoin? Vragen waar alleen Elon Musk antwoorden op kan geven.
Rekenkracht bitcoin daalt
We hadden het al even over dat miners wellicht moeten stoppen of verhuizen. Maar als ze verhuizen, waar gaan ze dan naar toe? Nic Carter zegt dat hoewel het niet helemaal duidelijk is hoe China de volgende stappen zal aanpakken, een gefaseerde uitrol waarschijnlijk is. ‘Het lijkt erop dat we in relatief korte tijd van beleidsverklaring naar daadwerkelijke implementatie gaan.’
‘Gezien de daling van de hashrate, lijkt het waarschijnlijk dat installaties in het hele land worden uitgeschakeld,’ vervolgde Carter, die ook denkt dat waarschijnlijk 50% tot 60% van de volledige hashrate van bitcoin uiteindelijk China zal verlaten.
Hieronder de hashrate van het bitcoin netwerk, hier wordt het gemiddelde van de voorgaande 30 dagen aangehouden. Op 20 mei was deze nog 162 TH/s, dat is binnen een maand gedaald naar 145 TH/s.
Verenigde Staten en Canada
‘Je zult de komende maanden een dramatische verschuiving zien’, zegt Brandon Arvanaghi, van crypto-beurs Gemini. ‘We hebben gouverneurs zoals Greg Abbott in Texas die mijnbouw promoten. Het wordt een echte industrie in de Verenigde Staten, wat ongelooflijk gaat worden.’
‘We willen niet elk jaar geconfronteerd worden met een nieuw verbod in China’, zegt De La Torre, van miningbedrijf Poolin. ‘Dus we proberen onze wereldwijde hashrate voor mining te diversifiëren en daarom verhuizen we naar de Verenigde Staten en Canada.’
Een van de grootste kenmerken van bitcoin is dat het volledig locatie-onafhankelijk is. Miners hebben alleen een internetverbinding nodig, in tegenstelling tot andere industrieën die relatief dicht bij hun eindgebruikers moeten zijn.
Kost wel wat tijd
Een andere waarschijnlijke bestemming is buurland Kazachstan. De kolenmijnen van het land zorgen voor een goedkope en overvloedige energievoorziening. Het helpt ook dat Kazachstan een meer lakse houding heeft ten aanzien van mining, wat een goed voorteken is voor mijnwerkers die in korte tijd fysieke installaties moeten bouwen.
Dat gezegd hebbende, de uittocht zal niet onmiddellijk plaatsvinden, omdat het miners enige tijd zal kosten om ofwel hun machines uit China te verplaatsen of hun activa te liquideren en zich ergens anders te vestigen.