blog

100.000 dollar bitcoin nog mogelijk na halvering, aldus PlanB

By 2 december 2019No Comments

Nog maar 5 maanden te gaan voordat de bitcoin block halving plaats vindt. Bekende crypto-analist PlanB tweette hierover en zegt dat we nog op de juiste koers zijn.

We liggen op koers

De anonieme Nederlandse analist zegt dat de waarde van bitcoin zijn stock-to-flow model goed blijft volgen. Ondanks dat de bitcoin prijs in 2019 op en neer ging, met als hoogtepunt 14.000 dollar en als dieptepunt 3.000 dollar, blijft bitcoin op koers om 100.000 dollar waard te worden.

Hij zegt dat de halvering van de beloningen voor bitcoin miners, die waarschijnlijk in mei van volgend jaar zal plaatsvinden, één van de sterkste katalysatoren blijft voor de toekomstige groei van bitcoin.

‘Naar mijn mening is de aanloop helemaal niet bearish, we zijn dicht bij de waarde van het stock-to-flow-model, vergelijkbaar met de laatste twee halveringen.’ Het enige wat PlanB verbaast, is dat de waarde in aanloop naar de halving niet meer groei laat zien.

Maar wanneer wordt bitcoin dan 100.000 dollar waard? Het model suggereert dat deze waarde gehaald zal worden tussen 2020 en 2023. Dat zie je in de tweet hieronder, waar PlanB een logaritmische grafiek van stock-to-flow deelt.

Stock-to-flow meet het bestaande aanbod van bitcoin tegen de hoeveelheid bitcoin die in omloop is. Normaal wordt dit model gebruikt om de waarde van grondstoffen te bepalen. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken of de waarde van goud om te laten zien hoe de schaarste of overvloed van een actief is gekoppeld aan zijn waarde.

Ook kritiek op model

Ondanks de populariteit van stock-to-flow zijn er uiteraard ook mensen die het model in twijfel trekken. Analist en econoom Alex Krüger zegt dat stock-to-flow verre van betrouwbaar is.

‘Verbazingwekkend hoe zovelen tegenwoordig S2F ter sprake brengen wanneer iemand bitcoin-levering noemt … Ik vind het niet erg belangrijk, het is enorm over-hyped. Het Stock to Flow model heeft voor bulls dezelfde betekenis als wat de tether manipulatie heeft voor bears. Beide zijn gebaseerd op fraai ogende statistische modellen. Beide zijn gebrekkig. Ik betwijfel dat iemand van gedachte zal veranderen, als die in één van deze uitersten gelooft. De geest gelooft wat hij wil geloven.’

Inspiratie putten uit S2F

Het model wordt niet alleen bekritiseerd, maar heeft ook gezorgd voor inspiratie om eigen modellen te bouwen. Maar vooralsnog slaan deze niet zo goed aan als S2F.

Harold Christopher Burger ontwikkelde een vergelijkbaar model, maar in plaats van de natuurlijke logaritme van de stock-to-flow verhouding als een onafhankelijke variabele te nemen, denkt hij dat de natuurlijke logaritme van tijd een betere input zou zijn. Hij redeneerde dat stock-to-flow een functie van tijd is, dus daarom is tijd een betere indicator. Zijn model wordt door de meeste analisten afgedaan als minder dan S2F.

Een uitgebreide vergelijking van beide modellen vind je hier.

Leave a Reply