blog

10 redenen waarom de bitcoin halving 2020 anders is dan de vorige twee

By 6 mei 2020No Comments

Nobelprijswinnaar en econoom Professor Milton Friedman zei ooit: ‘Ik denk dat internet een van de belangrijkste krachten zal worden om de rol van de overheid te verminderen. Het enige dat ontbreekt, maar dat zal binnenkort worden ontwikkeld, is een betrouwbare e-cash.’ Zou dit bitcoin kunnen worden? Veel hangt af van het effect van de bitcoin halving volgende week. Nog meer zelfs dan bij de twee vorige halvings.

Biedt het verleden garanties?

Na de bitcoin halving worden de beloningen voor miners gehalveerd van 12,5 naar 6,25 bitcoin. De verwachting van veel crypto-analisten is dat dit de koers een boost gaat geven., net als bij de vorige halving.

  • Eerste halving in 2012: Prijs steeg van 11 naar 1000 dollar.
  • Tweede halving in 2016: Prijs steeg van 700 naar 20.000 dollar.

Grote verschillen

Of de bitcoin koers deze keer net zo hard stijgt als de vorige keren, valt te bezien. De omstandigheden zijn nu totaal anders. Dit zijn de grootste verschillen:

  1. We zitten tegen een grote recessie aan. Eentje die volgens veel analisten vergelijkbaar is met die van de jaren 30. Onder andere de World trade Organization waarschuwt hiervoor.
  2. Aandelen kunnen weer hard kelderen, net als op 12 maart. Toen werd bitcoin ook meegesleept.
  3. Een tweede wereldwijde golf van coronavirusuitbraken.
  4. Centrale banken blijven nieuw geld in de economie pompen. Dat gebeurt in bijna elk land nu.
  5. Deflatie van verschillende fiatvaluta kunnen hyperinflatie tot gevolg hebben. Iran vecht daar nu tegen door vier nullen van hun valuta af te halen. De munten van verschillende Aziatische landen hebben dezelfde dollarwaarde als in 1998, tijdens de Aziatische crisis.
  6. Monetaire- en politieke instabiliteit. De valuta in Libanon verloor 60% van zijn waarde, burgers gingen de straat op en gooiden molotovcocktails naar banken.
  7. Digitaal geld zoals een digitale yuan, of een digitale euro. Ook kan de munt van Facebook, Libra, veel gevolgen hebben.
  8. Libra heeft er al voor gezorgd dat politici zich strenger opstellen naar cryptocurrency. Onze eigen Wopke Hoekstra dwingt kleine bitcoinbedrijven tot sluiten door veel te veel geld te eisen. En over de hele wereld zijn bestuurders wakker geworden voor de potentie van cryptocurrency.
  9. De devaluatie van de dollar. Daar is nu nog geen sprake van, de dollar is sterker dan ooit. Maar mocht de dollar hard in waarde dalen, wat is de dollar als wereldreservemunt dan nog waard? Alles valt of staat met vertrouwen.

Nikolay Shkilev, de CEO van Zelwin, over dat vertrouwen: ‘Ze geloven niet meer dat de uitgifte van nieuw geld waarde toevoegt. Dit is in strijd is met alle economische wetten. In feite zou het drukken van geld kunnen worden gelijkgesteld met het drukken van nieuwe snoeppapiertjes. Daarom is het onvermijdelijk dat mensen op zoek gaan naar alternatieve financieringsbronnen zoals crypto.’

Verschil nummer 10

Een niet te onderschatten tiende verschil: Bitcoin is er klaar voor. Veel bitcoinbedrijven hebben geleerd van de bullrun na de vorige halving, de processen zijn aangescherpt en het is nu nog simpeler om snel te profiteren van een stijgende koers. Een goed voorbeeld hiervan is de app BLOX. Binnen een paar seconden koop of verkoop je cryptocurrency direct met iDEAL.

Lees meer over de app BLOX

Lees meer

Leave a Reply