De bitcoin bullrun van dit jaar is ronduit adembenemend. En te bedenken dat we pas net zijn begonnen, dat maakt het nog verbazingwekkender. Het is adembenemend en verbazingwekkend, maar allerminst een verrassing. De bullruns lopen nu eenmaal synchroon met de halveringscycli.
Roerig begin van de bullrun
Maar deze bullrun is misschien wel de laatste en beste kans om de bitcoinkoers gedurende een langere periode nieuwe hoogtepunten te zien bereiken. Het jaar is nog niet eens zo heel oud, maar er is al veel gebeurd. De basis voor het restant van dit jaar en daarna is gelegd. In een notendop:
- MicroStrategy koopt voor bijna 3 miljard dollar bitcoin. Dit beursgenoteerd bedrijf heeft zijn aandeelhouders zo ver gekregen om hier mee in te stemmen. Hiervoor zijn ze rijkelijk beloond, de aandelenkoers is inmiddels met factor 10 gestegen.
- Grayscale Bitcoin Trust koopt meer bitcoin elke maand, dan er wordt gemined. Ze hebben nu ongeveer 5 procent van alle bitcoins in hun fonds vast gezet. Dit zorgt voor een liquiditeitscrisis op de markt. Crisis in de goede zin van het woord.
- PayPal biedt bitcoin aan zijn meer dan 280 miljoen klanten. Daar zijn ze vorig jaar mee begonnen in de VS en dit kwartaal wordt het VK hieraan toegevoegd. Verwacht wordt dat de rest van de wereld dit jaar volgt.
- Square koopt in oktober 2020 4.700 bitcoin voor 50 miljoen dollar.
- Fidelity Digital Assets heeft mogelijkheden voor onderpand toegevoegd aan zijn diensten. Hierdoor kan bitcoin voor klanten worden bewaard.
- Mass Mutual kocht in december 2020 voor 100 miljoen dollar aan bitcoin.
- Het bedrijf SkyBridge Capital van Anthony Scaramucci kondigde in december 2020 een bitcoinfonds aan en volgde kwam met een investering van 300 miljoen dollar.
- Tesla breekt het internet met een aankoop van anderhalf miljard dollar bitcoin in januari.
- Jay-Z en Jack Dorsey hebben sowieso bitcoin. Zelfs Lindsay Lohan heeft bitcoin.
- De oudste Amerikaanse bank wil bitcoin bewaren en aanbieden.
Vraag naar schaarste
De lijst is eindeloos, maar je snapt het wel. Grote spelers cirkelen rond bitcoin omdat centrale banken meer geld blijven drukken en de rente daalt. De halving van bitcoin, de stormloop van institutioneel geld naar bitcoin (en binnenkort misschien ook naar Ethereum en andere cryptovaluta), verslechterende economische omstandigheden en niet te vergeten: De normale consumerende mannen en vrouwen. Allemaal factoren waardoor de vraag stijgt naar een steeds schaarser wordende munt.
Maar we zijn er nog lang niet. Dit is nog maar het begin van 2021. Wat kun je nog verwachten? Veel, heel veel.
Google Pay
Met meer dan twee miljard Android-gebruikers over de hele wereld zou de acceptatie van bitcoin en crypto door Google Pay, net zo veel impact hebben als een onwettige beslissing van Mark Rutte. Maar deze stap zou vanuit strategisch oogpunt logisch zijn, aangezien het bedrijf op zoek is naar andere methoden om gebruikers te werven en te behouden.
Amazon / Alibaba
Nog een grote mijlpaal, is als Amazon en/of AliBaba cryptocurrency zou accepteren. Dit kan in de vorm van betalen met crypto voor producten, maar ook dat je crypto kunt kopen en verkopen, zoals bij PayPal nu.
Amazon heeft meer dan 150 miljoen betaalde Prime-leden wereldwijd en meer dan 300 miljoen actieve klantaccounts. Amazon zou dus een enorm klantenbestand kennis kunnen laten maken met bitcoin. Alibaba heeft zelfs een miljard gebruikers wereldwijd. Mochten deze partijen bitcoin accepteren, dan legitimeert dit cryptocurrency als betaalmiddel. Overigens is de kans groot dat Alibaba niet overstag gaat, zij zijn gelieerd aan het CBDC-project van de Chinese overheid.
Apple Pay
Er zijn meer dan 1 miljard iPhones op onze planeet. Het is al mogelijk om via derde partijen met bitcoin te betalen via Apple Pay, maar de echte gamechanger is als Apple bitcoin direct ondersteunt. Net als Amazon en Google brengt Apple een ontelbaar aantal consumenten naar de ruimte en zij zullen hun eigen plekje innemen in het cryptolandschap.
Wie nog meer?
Hierboven hebben we het alleen over bedrijven gehad. Maar wat als grote banken besluiten in te stappen? Of dat een fonds als BlackRock besluit 1% te investeren in bitcoin? Dan zullen wij op social media veel raket emoji’s delen.
Dit jaar zal veel verrassingen kennen, maar hoogstwaarschijnlijk ook crashes van tien procent of meer. Een ding is zeker: 2021 (en 2022) worden belangrijke jaren voor bitcoin.