Investeringslegende Mark Cuban zit mogelijk in de problemen voor het promoten van Voyager Digital. Cuban krijgt komende maand de kans om zichzelf te verdedigen in een groepsrechtszaak, waarin hij ervan wordt beschuldigd een piramidespel te promoten. Dat piramidespel is dus Voyager Digital, een inmiddels failliet crypto-leenplatform waar Cuban bij betrokken was.
Niet alleen Cuban is betrokken
Opvallend is dat het niet alleen om de miljardair en investeerder Mark Cuban gaat, maar dat ook de Dallas Mavericks erbij zijn betrokken. De Dallas Mavericks is het Amerikaanse basketbalteam waar Cuban de eigenaar van is. In 2021 koppelden de Dallas Mavericks zich via een sponsordeal aan Voyager Digital. Vanwege de betrokkenheid van Cuban bij die sportclub, lijken de Dallas Mavericks daar nu ook problemen van te ondervinden.
Er bestaat een mogelijkheid dat zij ook willens en wetens profiteerden van een piramidespel en dat kan weleens grote gevolgen hebben voor de sportclub. “We procederen al ruim een jaar namens honderden slachtoffers van Voyager Digital en het is ons eindelijk gelukt om bewijs te vinden en in kaart te brengen op welke manier meneer Cuban en zijn Dallas Mavericks bij het geheel betrokken waren en hoe ze hiervan profiteerden”, aldus de aanklagers tegenover Law360.
Valse verklaringen van Cuban
De rechtszaak is oorspronkelijk gestart op 10 augustus 2022. Hierin roepen de aanklagers dat Cuban voor het faillissement van Voyager Digital meermaals foutieve informatie over het platform deelde. Zo maakte hij de dubieuze claims dat Voyager goedkoper zou zijn dan de concurrentie en “commissievrije” handel zou aanbieden. Nu is duidelijk hoe Voyager het voor elkaar kreeg om goedkoper te zijn dan de concurrentie: ze waren simpelweg aan het sjoemelen.
Verder claimen de aanklagers dat Voyager ongeregistreerde effecten op de markt bracht. Je kunt een effect het beste zien als een soort aandeel. Die mag je niet zomaar op de markt brengen, daar moet je enkele strenge procedures voor doorlopen. In het geval van Voyager Digital is dat niet gebeurd.
Volgens de aanklagers gebruikten Cuban en Voyager Digital CEO Stephen Ehrlich hun uitgebreide ervaring om niet-geletterde investeerders te misleiden. Met die trucs is het de twee uiteindelijk gelukt om meerdere mensen ervan te overtuigen om al hun spaargeld bij Voyager onder te brengen. Voyager moest uiteindelijk op 6 juli 2022 zijn faillissement aanvragen als gevolg van de hevige crypto-winter en het wegvallen van de lening aan het reeds gefailleerde Three Arrows Capital.
Ook collega van Cuban in de problemen
Mark Cuban staat niet alleen bekend als een succesvolle investeerder en eigenaar van de Dallas Mavericks. Hij was ook jarenlang onderdeel van het Amerikaanse televisieprogramma Shark Tank. Hierin beoordelen enkele rijke ondernemers de wilde plannen van ambitieuze starters en stappen ze zelfs in het bedrijf als het interessant genoeg is. Kevin O’Leary, tevens een rijke investeerder, was net als Cuban onderdeel van het programma Shark Tank.
Opvallend is dat ook O’Leary momenteel in de problemen zit in de crypto-wereld. Hij was namelijk betrokken bij FTX. Het schijnt dat O’Leary in totaal 15 miljoen dollar kreeg om het platform te promoten. Zelf zegt de rijke investeerder dat hij het grootste deel van dat geld is kwijtgeraakt door het omvallen van FTX. Dat zou betekenen dat hij het geld wat hij kreeg in ruil voor de promotie aanhield op het beursplatform van Sam Bankman-Fried.