Bitcoinblog

Timo’s take: Putin wil vooruitlopen met Bitcoin

By 29 januari 2022No Comments

In de geopolitieke arena was het weer druk deze week. De spanningen tussen Rusland en het westen lopen op door het dreigende conflict aan de Oekraïnse grens. Wat mij opviel deze week is dat zelfs crypto een kleine rol lijkt te spelen in de huidige situatie.

Bitcoin moet verboden worden, of toch niet?

Begin deze week kwam het nieuws naar buiten dat de Russische centrale bank het land adviseert om crypto volledig te verbieden. Het doelt hiermee zowel op de handel als het minen van de digitale valuta. Alhoewel het bijna onmogelijk is om crypto te verbieden door zijn gedecentraliseerde aard, zorgde het nieuws toch wel voor wat paniek op de markt.

Een paar dagen later kwam er wat positiever crypto nieuws uit Rusland. Het Ministerie van Financiën aldaar sprak zich namelijk uit tegen zo’n dekenverbod. “De wereld is erg gevirtualiseerd en ik denk niet dat we het onszelf kunnen permitteren om zomaar een hightechindustrie te nemen en die te verbieden,” aldus de Russische minister van Financiën.

Maar een dag verscheen voor mij het opvallendste nieuws van deze week; de hoogste baas van Rusland, President Vladimir Putin, sprak zich net als zijn minister uit tegen een verbod. Putin deed daarnaast nog een interessante uitspraak over crypto mining.

Ziet Putin kansen?

“We hebben hier ook bepaalde concurrentievoordelen, vooral in het zogenaamde crypto mining,” zei Putin en voegde daaraan toe: “Ik bedoel het overschot aan elektriciteit en de goed opgeleide teams die in het land aanwezig zijn.” Voor mij is dit een duidelijk signaal dat Putin kansen ziet. Niet enkel om een paar extra centen te verdienen voor de schatkist, maar ook om voorop te lopen op zijn grote concurrenten in het westen. En een bijkomend voordeel is natuurlijk dat bitcoin geen grenzen kent en dus kunnen economische sancties omzeild worden.

Niet gek dat we niet veel later ook geruchten zien verschijnen dat de president een wetsvoorstel steunt om mining in het land te stimuleren. Dit zou gelden voor gebieden waarin er een overschot aan elektriciteit is.

Het nieuws dat crypto, en waarschijnlijk in het bijzonder Bitcoin, een bepaalde status in de geopolitieke arena krijgt is zeer interessant voor de verdere ontwikkeling van deze industrie. Ik sluit de column echter af met wat minder rooskleurige uitspraken. In 2020 zei de Nederlandse analist PlanB het volgende over welk effect een hoge bitcoin prijs in combinatie met bitcoin als wereldreservevaluta zou hebben:

“Het zal smerig zijn, het zal misschien oorlog worden – sommige mensen hebben Bitcoins, sommige mensen hebben geen Bitcoin, sommige landen hebben Bitcoins, sommige hebben geen Bitcoins, het zal ervoor zorgden dat de Amerikaanse dollar zijn reservestatus verliest, het zal geopolitiek zijn, het zal militair zijn.”

Leave a Reply