blog

Opgelet: hoogste rentecijfers sinds het bestaan van Bitcoin

By 21 september 2022No Comments

De Federal Reserve (Amerikaanse Centrale Bank) maakt vandaag om 20.00 uur de nieuwe rentecijfers bekend. Het is al zeker dat deze omhoog gaan, maar de vraag is met hoeveel; 0,75% of 1,0%. Deze cijfers zijn belangrijk voor het koersverloop van bitcoin, aangezien de prijs in het verleden altijd reageerde op deze bekendmakingen.

Deze keer is het extra spannend, omdat de Amerikaanse rente nog nooit zo hoog is geweest sinds het bestaan van bitcoin.

Reacties op lange termijn

Om dit beter in kaart te brengen, pakken we de wekelijkse grafiek van bitcoin erbij. Hier staat elke candle voor één week. We kunnen hierdoor de lange termijn bewegingen in kaart brengen in combinatie met de renteverhogingen.

We zien in onderstaande afbeelding de bitcoin koers sinds het begin, met daaroverheen de rentes in de Verenigde Staten (oranje lijn).

De eerste renteverhoging die bitcoin meemaakte, was in 2015. Toen reageerde de bitcoin koers nog nauwelijks op de stijgende rente. Zowel de rentecijfers als de prijs van bitcoin bleven stijgen in deze periode.

Toen de rentes voor de eerste keer boven 1,5% uitkwamen – in 2017 – kwam bitcoin vanuit zijn all time high in een anderhalf jaar durende bearmarkt. Dit percentage was op dat moment ook de allerhoogste rente in het bestaan van bitcoin. De prijs steeg pas weer op het moment dat de rente terugkwam naar 0,0% na de corona crash.

De stijging die wij het afgelopen jaar hebben gezien, is wat forser dan daarvoor. De rente is sinds 16 maart van 0,0% naar 2,5% gegaan; de snelste stijging ooit. Met de nieuwe rente – die met 0,75% of 1,0% omhoog gaat – krijgen we dus de hoogste én de snelst stijgende inflatie die bitcoin ooit heeft gezien. Hiermee zouden de nieuwe cijfers tussen de 3,25% en 3,5% liggen.

Zijn renteverhogingen positief?

Renteverhogingen zijn meestal niet goed voor bitcoin. De munt is erg volatiel, waardoor bitcoin een risicovolle belegging is. In tijden waarbij de rentes hoog zijn, is het bijvoorbeeld aantrekkelijk om geld op de bank te hebben. Een verhoging van deze rentes kan er dus voor zorgen dat mensen liever hun vermogen op de bank hebben, in plaats van hun bitcoins op de blockchain (zelfs al gaan ze er niet op vooruit door de inflatie). Een stijgende rente – in combinatie met een onzekere economie – kan slecht uitpakken voor bitcoin.

Om te weten te komen wat zo’n rentecijfers op korte termijn deden met de bitcoin koers, kijken we naar de renteverhogingen van het afgelopen jaar. In onderstaande (dagelijkse) grafiek zijn de plekken van de verhoging aangegeven door middel van verticale blauwe strepen. Op die manier kan je goed zien wat de rentestijgingen met de koers deden.

Hieraan kan je zien dat de verhogingen op de dag zelf niet slecht zijn geweest voor bitcoin. Elke dag dat de rente verhoogd werd is tot nu toe groen gesloten. Alleen de dag(en) erna waren niet heel positief.

Hoe kan dat?

Soms zijn rentecijfers namelijk al ingeprijsd op het moment dat ze uitkomen. Er wordt elke keer een schatting van tevoren gegeven. Voor 15 juni was deze schatting 0,5%, en de koers daalde toen al flink. Echter, deze schatting was nog te klein, aangezien de uiteindelijke verhoging toen uitkwam op 0,75%. Het resultaat: bitcoin daalde 30% in de week ervoor, en 22% in de twee dagen na de verhoging.

Rente verhoging (blauw) en verwachting (bruin). BRON: Forex Factory

Op dit moment heeft bitcoin wel een beetje moeite. De koers blijft terugvallen richting de 19.000 dollar, of de rente hier ingeprijsd is, is nog maar de vraag. Aangezien de rente deze keer zo fors is, kan het zijn dat dit wel al gebeurd is. Dit betekent dat investeerders hun bitcoins van tevoren hebben verkocht.

Ook hoogste inflatie ooit

Naast de hoogste rente ooit, heeft bitcoin ook te maken met een inflatie van buitengewone proporties (te zien als blauwe lijn in onderstaande grafiek). De inflatie in de Verenigde Staten is op dit moment 8,3% ten opzichte van het jaar ervoor. Belangrijk om te weten: renteverhoging is een wapen van de Federal Reserve om de hoge inflatie te beteugelen. De combinatie, van hoge inflatie en hoge rente, is meestal geen goed teken.

Mensen zeggen wel eens dat bitcoin deflatoir (deflatie bevorderend) moet zijn vanwege de maximale hoeveelheid van 21 miljoen bitcoins, maar dat is op dit moment niet het geval. De munt is nog steeds een risicovolle belegging, waardoor investeerders dit graag vermijden in onzekere tijden.

Dit kan natuurlijk wel veranderen in de toekomst. Als de inflatie blijft groeien op het tempo dat het nu doet, moeten mensen andere vluchtwegen vinden dan dollars of euro’s. Dit zou namelijk betekenen dat dit geld snel zijn waarde verliest, en dat is niet goed voor je vermogen.

Als de bitcoin adoptie daarnaast zo doorgaat als het afgelopen jaar, kan dit betekenen dat bitcoin op een gegeven moment toch zijn deflatoire functie zal bekleden. Dit is dus nu nog niet het geval, maar er zijn bepaalde marktomstandigheden die wel degelijk positief zijn voor de marktleider.

Wat is een positieve markt voor bitcoin?

Als bitcoin weer wil stijgen, moeten de hoge inflatie eerst zakken en moeten er tekenen zijn van een recessie. In dat geval past de Federal Reserve namelijk een middel toe waardoor de risicovolle beleggingen weer stijgen. Dit middel noemt men Quantitative Easing, wat in het kort betekent dat de bank geld bijprint.

Hierdoor is het minder aantrekkelijk om geld in Amerikaanse dollars te hebben, aangezien de waarde hiervan zal dalen als de Federal Reserve aan het printen is – als het aanbod groeit, zakt de prijs. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat risicovolle beleggingen, zoals bijvoorbeeld bitcoin, aantrekkelijker worden.

Leave a Reply