blog

Noord-Korea financiert nucleare- en ballistische raketprogramma’s met gestolen crypto

By 7 februari 2022No Comments

Reuters zegt dat Noord-Korea nog steeds bezig is met het financieren van raketten door gestolen crypto. Dit zeggen ze na het inzien van een vertrouwelijk rapport van de Verenigde Naties, welke zij zaterdag inzagen.

Het land geeft er niks om

Het is geen nieuws dat Noord-Korea een handje vol heeft van het stelen van crypto. Het land begon al jaren terug met het hacken van crypto exchanges, en niet zonder succes. In 2018 stal het land al een half miljard dollar, en in 2019 nog eens 2 miljard. In dat laatste jaar waren ze volgens Reuters al bezig met het financieren van wapens door gestolen crypto.

“Het onderhoud en de ontwikkeling van de nucleaire infrastructuur en de infrastructuur voor ballistische raketten van Noord-Korea gingen door, en Noord-Korea bleef overzee zoeken naar materiaal, technologie en knowhow voor deze programma’s, onder meer via cybermiddelen en gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek,” aldus het rapport volgens Reuters.

Sancties werken niet

Reuters zit al een tijdje bovenop deze ontwikkelingen in Noord-Korea, aangezien zij in 2019 al hierover berichtten. Dit was ook na het inzien van een vertrouwelijk rapport van de Verenigde Naties. In deze tijd is er dus blijkbaar niks veranderd. De Veiligheidsraad van de VN heeft het land al lange tijd verboden om kernproeven uit te voeren en raketten te lanceren, maar daar geeft het communistische land geen gehoor aan.

‘Grootste aantal lanceringen in Noord-Koreaanse geschiedenis’

De sancties van de VN dateren al vanaf 2006. De Veiligheidsraad heeft de afgelopen jaren geprobeerd om de regels aan te scherpen over deze kwestie, maar zonder succes. ‘De sanctietoezichthouders merkten op dat er een “duidelijke versnelling” van raketproeven door Pyongyang had plaatsgevonden’, aldus Reuters.

De hoeveelheid wapens van Noord-Korea groeit in een sneltrein. De Verenigde Staten zei vrijdag dat Noord-Korea de afgelopen maand maar liefst negen ballistische raketlanceringen had uitgevoerd. Volgens de VS markeerde de maand januari het grootste aantal lanceringen in de geschiedenis van de massavernietigingswapens en raketprogramma’s van het land.

Leave a Reply