blog

DeFi-token is na één dag 2.374 dollar waard, maar is volgens maker ‘waardeloos’

By 20 juli 2020No Comments

De decentrale financiële sector (DeFi) is de nieuwste hype in de cryptowereld. Maar er bestaat een token die het wel heel bont maakt, en dat is YFI. De token steeg in de dag na de lancering met ruim 4.000 procent, en was op een moment zelfs 2.374 dollar waard. Hoe kan het zo snel gaan?

De token hoort bij het DeFi-platform yearn.finance en is ontwikkeld door één man, Andre Cronje. Het platform is nog vol in ontwikkeling, maar bestaat uit verschillende decentrale financiële producten. Denk aan traden met leverage en het verwisselen van fondsen tussen andere platforms.

‘Waardeloze token’ die voor stemmen is bedoeld

Maar opeens was daar de YFI token. Op zijn blog vertelt Cronje waarom deze token ontwikkeld is.

“Elk van onze systemen heeft controlemechanismen, configureerbare fees, onderhoudscontroles en regels die veranderd kunnen worden. Tot nu toe zijn deze zaken door ons beheerd.”

Maar om deze controle op te geven is YFI gelanceerd. De token is dus in eerste instantie ontwikkeld om te stemmen voor veranderingen. Of zoals Cronje het zelf verwoord:

“In verdere pogingen om deze controle op te geven (meestal omdat we lui zijn en het niet willen doen), hebben we YFI vrijgegeven. Een volledig waardeloze token. We herhalen het, het heeft nul financiële waarde. Er is geen pre-mine, geen verkoop, je kan het niet kopen en nee, het verschijnt niet op Uniswap.”

Maar toch ging het anders

Alle waarschuwingen ten spijt ging het helemaal de andere kant op. Iemand anders heeft YFI afgelopen zaterdag op Uniswap en Balancer gelist, waardoor mensen konden speculeren op de waarde van de token. En de rest is geschiedenis. YFI begon met een waarde van 30 dollar, en behaalde de dag erna een all time high van 2.374 dollar. Dat kan je zien op de grafiek hieronder, afkomstig van Coingecko.

In een interview met Cointelegraph zegt Andre Cronje er helemaal niets van te snappen: “Eerlijk, ik wilde alleen de stemrechten verdelen, omdat ik de contracten niet meer wilde beheren.”

Toch verwacht Cronje dat alles snel weer terugkeert naar normaal, en voegt daaraan toe: “De prijs is niet relevant voor mij.”

Leave a Reply