blog

Bitcoin analyse: markt moet kiezen tussen euforie en dysforie

By 23 december 2021No Comments

Bitcoin is lui. Althans, de stieren die de prijs van Bitcoin op kunnen drijven; die zijn lui. Vanaf het begin van deze week hebben ze aardig hun best gedaan, maar het laatste zetje wil maar niet lukken. Dat is nèt het zetje dat voldoende vertrouwen kan geven voor een mooie kerstrally.

Falling Wedge op uurgrafiek

We zoomen direct helemaal in en kijken naar de grafiek waarin elke candle staat voor één uur, met een prijs in dollar. De twee zwarte lijnen die naar beneden lopen geven de bovenkant en de onderkant van de trend aan. Je zou het een falling wedge kunnen noemen. De lichtblauwe lijn is de EMA-100. De Exponential Moving Average is een gemiddelde van de afgelopen 100 candles, waarbij de laatste candles zwaarder wegen. Ook is de Fibonacci Retracement Tool ingetekend: van 20 dec, 15 uur tot 22 dec, 3 uur.

De laatste paar keren dat de prijs boven de EMA-100 uitkwam stootte bitcoin het hoofd tegen het neerwaartse kanaal. Afgelopen dinsdag lukte het wel om uit te breken. Wat traders dan over het algemeen willen zien is dat deze uitbraak ‘bevestigd’ wordt door het signaal dat de weerstand nu een steun is geworden.

Oftewel; de bitcoin koers mag even terugkomen op de zwarte lijn om vanaf daar weer verder te stijgen. Dat is (nog) niet gebeurd met de trendlijn, maar op het moment van schrijven lijkt de EMA-100 wél als steun te fungeren. Als deze stand houdt, is dat een positief signaal. Het kan ook zijn dat de neerwaartse beweging wordt afgeremd op belangrijke fibonacci-lijnen (de 0.618 en 0.65). Hoe dan ook, waar voorheen de 46.000 dollar grens als vloer gold, lijkt deze nu naar boven te zijn opgeschoven naar de 48.100 dollar.

Relatieve sterkte

Op het grotere plaatje -elke candle staat nu voor 1 dag- zien is de EMA vervangen voor de 2 MA’s. Deze Moving Average geven een gemiddelde van de afgelopen 200 candles (groene lijn) en de afgelopen 20 candles (rode lijn). Ook is de indicator RSI zichtbaar. Dat is de Relative Strength Index: een momentum-indicator die geschaald is tussen de 0 en 100.

Hier is goed te zien dat de falling wedge is verlaten. Dat is een pluspunt. Het andere pluspunt is dat de RSI nog steeds kracht laat zien: terwijl de prijs naar beneden gaat, gaat de RSI omhoog. Meestal volgt de prijs daarna ook en ondanks dat de prijs al even omhoog is gegaan, is er nog ruimte. Dat de prijs zich ondertussen ook boven de MA 200 bevindt is ook positief. Dit is het moment voor de stieren om door te drukken. Het liefst tot boven de MA 20 (rode lijn). Dan continueert het positieve sentiment en staat de deur open om de 50.000 dollar grens te testen.

Stieren aan de kerstborrel?

Dan komt de ‘maar’… de prijs zet niet door, het zwakt af. Zijn stieren klaar of zitten ze aan de kerstborrel? Het zorgt ervoor dat de prijs langs de MA 20 naar beneden kabbelt (blauwe pijl) en dat kan ervoor zorgen dat een voorzichtige euforie overgaat in een standvastig dysforie. Waar de lichtblauwe pijl getekend is komen de MA 200 en de trendlijn bij elkaar; dat zou nog een goed punt zijn om op af te ketsen naar boven, maar het moet niet te lang duren.

Enkele alternatieve cryptomunten presteren momenteel beter dan bitcoin en laten mooie stijgingen zien. Sommigen zijn zelfs terecht gekomen op een nieuw all-time high. Is bitcoin lui of neemt de dominantie af? Hoe dan ook; als bitcoin terug zakt, zal het ook effect hebben op de andere munten, als de bitcoin toch kiest voor een kerstrally dan gaan de alts nog harder.

Wederom een spannende periode!

Leave a Reply