blog

Bitcoin analyse: hoeveel kracht heeft bitcoin nog?

By 24 februari 2022No Comments

Gisteren waren er nog enkele lichtpuntjes te zien in de grafieken. Menigeen verbaasde zich over hoe goed bitcoin overeind bleef tijdens de duikelingen op de grote aandelenbeurzen.

Maar, Rusland heeft de aanval nu echt ingezet en dat betekent dat er een oorlog gaande is op Europese bodem. Hoewel dat op heel veel mensen een enorme impact heeft zijn wij hier om het over de prijsontwikkeling van bitcoin te hebben, dus laten we gaan kijken naar de grafieken.

Krachtig signaal

Het is nog maar donderdag; dat betekent dat we de laatste candle op de weekgrafiek officieel niet mogen meerekenen. Ik ben namelijk erg benieuwd of er een lager dal wordt ingezet. De prijs heeft vannacht (wederom) een flinke val gemaakt, maar kruipt op het moment van schrijven weer iets omhoog. Als tijdens een periode met zoveel angst en onzekerheid, de prijs boven het dal van de week van 24 januari blijft, dan is dat een zeer krachtig signaal.

Prijs weer boven belangrijke lijn

Als we inzoomen dan zien we dat de prijs lager is gekomen dan de rode trendlijn. Maar belangrijker: momenteel ligt de prijs er weer boven! Deze opwaartse lijn is getrokken vanaf 17 december 2020.

Momenteel bevindt de prijs zich op de plek van de 0.786 fibonacci level. De blauwe lijnen erboven zijn andere fibonacci-levels, maar belangrijker is de EMA 20. (De exponential moving average is een lijn die berekening maakt van de afgelopen 20 candles, waarbij de laatste candles zwaarder meetellen. Dat is hier de rode lijn die momenteel afbuigt naar beneden.) Mocht deze lijn de komende dagen getest gaan worden dan wil dat zeggen dat de onderste rode lijn als vloer gehouden heeft. Ze komen echter steeds dichter bij elkaar en er zal dus een keuze gemaakt moeten worden.

Zo ver is het nog niet. Gezien de huidige omstandigheden is het erg zinvol om ook naar beneden te kijken. Daar zien we een vloer rond 33.000 dollar (29.440 euro), het dal van de week van 24 januari, zoals hierboven beschreven. Daaronder een rode lijn rond 29.400 dollar (26.230 euro); dat is het niveau waar vandaan op 21 juli 2021 de raket vertrok richting de all-time high.

Expanding triangle

Als laatste gaan we kijken naar de één uur grafiek. Daar zien we namelijk een patroon waarvan de kans groot is dat er naar boven toe wordt uitgebroken: een Expanding Triangle.

De uitbraak van gisteren kunnen we een ‘fake-out’ noemen. Confirmatie is belangrijk en de uitbraak van gisteren kon niet bevestigd worden door een hertest op de bovenste lijn. De onderste lijn lijkt momenteel wél te houden dus is het bijzonder interessant om te kijken wat de weg naar boven ons gaat brengen. Belangrijke fibonacci levels liggen momenteel op het niveau van de bovenste grens van de triangle, maar de kans is groot dat de prijs even blijft ‘dansen’ rond de rode lijn.

Hoewel het een bullish patroon is, zijn de huidige omstandigheden verre van bullish. Enkel naar de grafieken kijkend liggen er mooie kansen, maar bevestiging van patronen is erg belangrijk. Het grote plaatje laat een bearish trend zien, maar ik hou me vast aan de positieve signalen die de grafieken ons nu en dan bieden.

Leave a Reply