blogExchanges

Binance zet in op groei en koopt gereguleerde Japanse cryptobeurs

By 30 november 2022No Comments

Binance trekt zich niets aan van de ellende bij FTX en houdt zijn blik op de toekomst. Het volgende wapenfeit van de grootste crypto exchange ter wereld is de overname van het Japanse Sakura Exchange BitCoin (SEBC). Hiermee keert het Binance van CEO Changpeng Zhao terug op de Japanse markt.

Binance ziet potentie in Azië

De aankoop van Binance in Japan markeert de eerste officiële beurslicentie voor het platform in Oost-Azië. “Wij zien Azië als een markt met veel potentie en hopen ons ook in andere regio’s uit te breiden”, aldus een vertegenwoordiger van Binance tegenover Cointelegraph.

Overigens was Binance in het verleden al actief in Japan, maar liep het tegen problemen aan met de wetgever. Binance opereerde zonder de benodigde licenties en moest zijn plannen voor het land om die reden op een lager pitje zetten. De Japanse overheid waarschuwde Binance in 2021 nog voor de mogelijke gevolgen van de keuze om zonder registratie te opereren.

Binance koos er in 2017 voor, na het beursverbod in China, om naar Japan te verhuizen. Dat bleek echter ook geen oplossing te bieden, omdat zij zich niet aan de registratieplicht hielden. Nu maakte het beursplatform van Changpeng Zhao zijn herintrede in Japan met de acquisitie van SEBC.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Binance op deze manier voet aan de grond probeert te krijgen in een ‘nieuwe’ markt. Eerder deed Binance hetzelfde in onder andere Maleisië en Singapore. In Singapore kocht het bijvoorbeeld een aandeel van 18 procent in HGX, een aandelenbeurs met een officiële registratie bij de Singaporese toezichthouder.

Ook in het Verenigd Koninkrijk is Binance op een vergelijkbare manier binnengedrongen. Hier slaagde de crypto exchange erin om een samenwerking met Paysafe uit het vuur te slepen. Op die manier wist Binance toegang te krijgen tot het betaalnetwerk van de Britse pond.

Het lijkt er dus op dat Binance er de voorkeur aan geeft om via bestaande partijen een ingang in nieuwe markten te vinden. Een interessante strategie die ervoor zorgt dat het beursplatform zelf niet het ‘vuile werk’ moet doen om hun dienstverlening legaal aan te bieden.

Japan en crypto

Het Japan waar Binance nu een nieuw beursplatform kocht, wordt door een groot deel van de wereld gezien als een leider op het gebied van wetgeving. Dan hebben we het specifiek over wetgeving voor de crypto-industrie. Japan was een van de eerste landen ter wereld die met duidelijke wetgeving voor de sector kwam.

In 2018 vervulde Japan zelfs een adviserende rol voor de G20-landen die op dat moment nog zoekende waren naar een juiste aanpak. Volgens Japan was het destijds zaak om geen al te strenge wet- en regelgeving in te voeren en de focus te houden op manieren om witwassen tegen te gaan. 

De Japanse wetgevers constateerden in 2018 dat het probleem vooral was dat de regels in ieder land anders waren. Dat maakte het mogelijk voor de ‘vlugge jongens’ om te profiteren van de landen waar de regels niet op orde waren. We zijn nu ruim vier jaar verder en dat uniforme regelgevende kader is er nog steeds niet. 

Leave a Reply