blog

Belangrijkste update Bitcoin in vier jaar, vandaag gaat Taproot live

By 14 november 2021No Comments

Het duurt niet lang meer voordat het langverwachte Taproot zijn intrede doet in het Bitcoin netwerk. De updates zitten al enige tijd in de software, maar worden vanaf blok 709.632 geactiveerd voor nodes die de laatste versie van de software draaien. Vier jaar nadat Segregated Witness live ging, wat onder andere het Lightning Netwerk in de huidige vorm mogelijk maakt, staan we nu voor de volgende grote update voor Bitcoin.

Dat er in totaal vier jaar zit tussen Taproot en Segregated Witness laat zien hoe voorzichtig men omspringt met de software van Bitcoin. Updates aan het protocol zijn zeldzaam en moeten door enorm veel hoepels springen om uiteindelijk ingebakken te worden. Zekerheid en geduld zijn twee kernwaarden die Bitcoin goed omschrijven. Er mag niets misgaan, want er staat veel op het spel. Tijd om Taproot eens onder de loep te nemen om te zien wat voor extra mogelijkheden ons dit gaat brengen.

Een nieuwe manier om transacties te tekenen

De eerste belangrijke extra mogelijkheid die Taproot met zich meebrengt zijn zogenoemde Schnorr signatures. Met deze nieuwe manier van tekenen worden transacties kleiner. In het huidige format van ECDSA-handtekeningen, kost het ondertekenen van een transactie ongeveer 72 bytes. Handtekeningen met Schnorr kosten daarentegen maar 64 bytes per handtekening, wat een verbetering van grofweg 12 procent is in vergelijking met de huidige methode.

Dit heeft als effect dat we dankzij Schnorr signatures minder transactiekosten hoeven te betalen en dat de blockchain ontlast wordt. We hoeven voor een transactie immers minder data weg te schrijven op het netwerk. Dat is een mooie efficiëntieslag voor Bitcoin, maar de echte waarde van Schnorr ligt in de validatie van de data.

In het huidige format moet een Bitcoin node als het een blok ontvangt iedere individuele transactie en handtekening valideren en dat vergt relatief veel inspanning van een computer. Handtekeningen gezet met Schnorr kunnen worden samengevoegd en met hele ladingen tegelijkertijd worden gevalideerd. Hoe meer Schnorr-handtekeningen we gebruiken voor transacties, hoe minder we leunen op de computerkracht in het netwerk. Wat natuurlijk ten goede komt aan de schaalbaarheid van Bitcoin.

Daarnaast is de implementatie van Schnorr een grote overwinning voor mensen die veel waarde hechten aan hun privacy. Dankzij de manier waarop Schnorr werkt is het bijvoorbeeld onmogelijk om een normale bitcoin-transactie en het openen van een kanaal in het Lightning Netwerk van elkaar te onderscheiden. Iets wat momenteel met ECDSA-handtekening niet mogelijk is.

Taproot is een overwinning voor de schaalbaarheid en bruikbaarheid van bitcoin

We gaan er met de langverwachte introductie van Taproot op meerdere fronten op vooruit. Bitcoin-transacties worden efficiënter en we kunnen met meer privacy complexere transacties naar het netwerk sturen. Wat je wellicht niet wist is dat een transactie in theorie ook een limiet van 100 kilobyte heeft. Miners kunnen een grotere transactie in principe wel aan hun blokken toevoegen, maar nodes in het netwerk zijn zo ingesteld dat ze transacties groter dan 100 kilobyte niet doorgeven aan miners.

Taproot maakt bitcoin-transacties op meerdere manieren efficiënter, waardoor er dus meer ruimte is voor extra complexiteit in transacties. Met andere woorden, de limiet van 100 kilobyte kan efficiënter benut worden, wat dingen mogelijk maakt die voor de introductie van Taproot ondenkbaar waren.

Wat ons dat precies gaat opleveren is nog niet duidelijk, maar als we in de afgelopen jaren iets hebben geleerd, dan is het wel dat we de inventiviteit van bitcoiners niet moeten onderschatten. De kans is meer dan aanwezig dat Taproot bijvoorbeeld het startschot is voor extra mogelijkheden met smart contract op Bitcoin. Veel om enthousiast over te zijn dus. Wij zijn benieuwd wat Taproot ons de komende jaren gaat brengen.

Leave a Reply