blog

Andreas Antonopoulos vergelijkt vraag over aantal ethers met het bashen van bitcoin

By 16 augustus 2020No Comments

De afgelopen week werd er op Twitter flink gedebatteerd over het circulerende aanbod van Ethereum. Pierre Rochard van Kraken vroeg zich af of iemand weet hoeveel ethereum er bestaan. Hij werd bijgestaan door meerdere bitcoinners. Er werd veel verwezen naar Etherscan, maar de bitcoinners vonden dit geen bevredigend antwoord.

Ongegronde opmerkingen

Beide kanten van het debat worden bevolkt door hele volksstammen, maar Andreas Antonopoulos vindt het een non-discussie. Hij vindt deze situatie net zo belachelijk als Peter Schiff en/of Nouriel Roubini die bitcoin bashen met ongegronde opmerkingen en algemene beweringen.

Op 10 augustus besteedde Antonopoulos een lang relaas op Twitter aan dit debat. Hij noemt het een gotcha.

Blockexplorers geven geen sluitend antwoord

Ten eerste wees Antonopoulos er op dat alleen vertrouwen op blockexplorers zoals Etherscan voor blockchain-informatie een slecht idee is vanwege de beperkte weergave die deze platformen bieden. Dit geldt voor blockexplorers voor Bitcoin, Ethereum of elke andere blockchain, voegde hij eraan toe.

‘Allereerst is een block explorer een zeer beperkte weergave van een blockchain. Dit zijn gebruikersinterfacetools die belangrijke details samenvatten en vertalen voor de gebruiker. Ze hebben elk een standpunt dat het resultaat is van hun methodologie voor gegevensverzameling en analyse,’legt Antonopoulos uit.

Adressen zijn anders

Hij ging ook in op burnadressen. Dit zijn ontvangstadressen waar je munten naar toe kunt sturen, die nooit meer uitgegeven kunnen worden. Sommige explorers tellen deze coins wel mee, andere niet. Daarnaast zijn er ook zogenaamde ‘uncle’-adressen, die een kleine hoeveelheid ETH uitgeven maar transacties niet goed verwerken.

Vanwege de relatieve complexiteit van deze mechanismen in vergelijking met Bitcoin, kunnen explorers enigszins andere conclusies trekken over de vraag naar het huidige circulerende aanbod van Ethereum:

‘Daarom zal je methodiek voor het berekenen van het ETH-aanbod je antwoord bepalen. De exacte timing (referentiepunt) van je vraag zal je antwoord bepalen en deze zal elke 15-30 seconden veranderen. Of je de verbrande ETH meetelt, zal je antwoord bepalen.’

Hij heeft het over timing, daar bedoelt hij de bloktijden mee. Bij bitcoin wordt gemiddeld elke 10 minuten een nieuw blok aan de blockchain toegevoegd, bij ether zijn dat er in dezelfde tijd 40.

Ondanks het weerwoord van Antonopoulos blijft het een heikel punt. Gebruikers kunnen zelf niet simpel achterhalen hoeveel ethers er zijn.

Leave a Reply