blog

Analyse: dollar omhoog, bitcoin omlaag

By 27 januari 2022No Comments

Bijna alles staat vandaag in het teken van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve, waarbij over het toekomstig beleid van de Amerikaanse centrale bank werd gesproken.

Hoewel de update van het monetair beleid van woensdag grotendeels in overeenstemming was met de verwachtingen, was het vertrouwen van de Fed in het verhogen van de rente en het normaliseren van de enorme balans een beetje te veel voor beleggers. Vooral toen Fed-voorzitter Jerome Powell het woord kreeg zag je de volatiliteit op de grote markten enorm toenemen. Zo ook op de crypto-markten.

Hoe staat het er momenteel voor? Laten we kijken naar de grafieken, met prijzen in dollars.

Stijging dollar

Over dollar gesproken; die laat al enige tijd een stijgende lijn zien en lijkt zelfs een tandje bij te zetten door de uitspraken van gisteren.

Een stijging van de dollar betekent over het algemeen een verzwakking van de bitcoin. Er bestaat een correlatie tussen de twee, helemaal omdat de meeste traders handelen met BTC ten opzichte van (een stablecoin van) de dollar.

Onzekerheid

Waar de dollar een flinke stijging laat zien, is de koers van bitcoin in onzekerheid gehuld. Laten we kijken naar de grafiek waarin elke candle staat voor één week.

We zien een bearish chart; de pieken zijn steeds lager en de dalen ook. Omdat de week nog niet is afgesloten weten we niet of er een nieuw dal is bereikt.

De laatste candle (die we officieel nog niet mogen meerekenen) laat wel iets moois zien. Op het moment van schrijven zien we een langbenige Doji (zie zwarte pijl). Het is een candle die bestaat uit lange stokjes aan de boven- en onderkant en een streepje als ‘lichaam’. Het patroon betekent dat kopers noch verkopers de controle hebben. Zonder winnaar tussen de twee, verandert de prijs amper. Het geeft dus besluiteloosheid aan.

Dat zien we ook terug in de grafieken van de grote Amerikaanse beurzen; de Nasdaq en de S&P 500. Na flinke volatiliteit is de prijs weer terug op de plaats waar het begon. 

Het kan zijn dat de emotie even de overhand nam en dat vervolgens bleek dat de FED niet met iets nieuws kwam. Alles was al ‘ingeprijsd’, dus kon men door met de dagelijkse gang van zaken.

Gemixt

Als laatste zoomen we iets in en kijken we nog naar de grafiek btc/usd waarin elke candle staat voor 4 uur. We zien een gemixt beeld. Er zijn hogere pieken ontstaan, maar ondertussen ook een iets lager dal.

Mocht je – net zoals ik – iemand zijn die meerdere keren per dag op de grafieken kijkt; de blauwe en paarse lijnen geven mijns inziens steunen en weerstanden aan. Met als de belangrijkste aan de onderkant; de 32.900 dollar (29.400 euro). Als we naar boven kijken, dan moeten eerst de – neerwaartse – blauwe lijnen overwonnen worden, voordat de 40.000 dollar (35.700 euro) in zicht komt.

Leave a Reply