blog

3 redenen waarom Bitcoin in 2021 naar 100.000 euro gaat

By 14 september 2021No Comments

Bitcoin beweegt op en neer, maar de laatste all-time high dateert alweer van mei. Zitten we nog wel in een bull market, of gaan we vanaf hier naar beneden? Spoiler alert: volgens deze drie indicatoren hoef je je geen zorgen te maken (tenzij je een short hebt openstaan).

1. Nog steeds bovengemiddeld

We kijken naar de weekgrafiek van de bitcoin koers, vanaf 2016. De lijn onder de koersgrafiek is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 21 weken. Zo’n lijn noem je ook wel een moving average. Deze lijn was in de vorige bull markt, die van 2017, een belangrijke ondersteuning.

In mei dit jaar volgde er een vloedgolf aan FUD (Fear, Uncertainty, Doubt), waardoor de bitcoin koers crashte.

Ga maar na: Tesla accepteert geen bitcoins meer, China verbant bitcoin mining en Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau wil bitcoin verbieden (oké, dat laatste heeft wereldwijd weinig effect op bitcoin).

Het gevolg was dat bitcoin onder de 21-weken moving average terecht kwam. En daarmee bevond de cryptocurrency zich op glad ijs, want dit kan duiden op het begin van de bear market.

Inmiddels handelt de koers weer boven dit belangrijke gemiddelde, en kunnen we weer gaan dromen van een langere bull market.

2. Het volgende niveau is 71.000 euro

Over de bull market gesproken, wat kunnen we nog verwachten van het laatste kwartaal dit jaar? Daarvoor kijken we opnieuw naar de weekgrafiek. Deze is uitgedrukt in dollars, omdat we hiermee verder terug in de tijd kunnen kijken.

Om het volgende niveau te bepalen pakken we de reeks van Fibonacci erbij. Fibonacci was een Italiaanse wiskundige die rond 1200 een reeks getallen beschreef. Deze reeks wordt nog steeds overal gebruikt: van de kunstwereld tot in de technische analyse.

Kan bitcoin het positieve momentum vasthouden? Dan kan de koers naar het Fibonacci-niveau van 84.645 dollar. In onze eigen valuta komt dit neer op ongeveer 71.000 euro. Daarvoor moet bitcoin wel eerst door de allerhoogste koers ooit stuwen. De prijs tussen 50.000 euro en 54.000 euro dient als een sterke weerstand.

Dit vergt misschien wat uitleg. We gebruiken de Fibonacci-reeks over twee koerscycli: de bear market van 2014-2015 en de bear market van 2018-2019.

De bovenste grijze lijn op het linkerdeel van de grafiek is de top van eind 2013. De onderste lijn is de bodem van 2015, en de twee gekleurde lijnen daarboven zijn afkomstig uit de reeks van Fibonacci.

Nadat de koers door de bovenste grijze lijn schiet, gaat het hard. In één beweging gaat bitcoin door de blauwe Fibonacci-lijn (1.618). Maar halverwege staakt de stijging. Bitcoin daalt en vindt ondersteuning op de blauwe lijn. Dit geven we aan met de blauwe cirkel. Vanaf daar vervolgt de koers zijn weg omhoog, richting de groene Fibonacci-lijn (4.764).

Wat toen gebeurde, zien we nu opnieuw. Rechts zie je ook een cirkel op de grafiek. Dit is het punt waarop bitcoin omhoog stuiterde bij de blauwe lijn. Vindt bitcoin nu ook zijn weg naar de groene Fibonacci-lijn? Dan is het volgende koersdoel dus omgerekend 71.000 euro.

3. Langere termijn meer dan 100.000 euro

Maar wat wordt de top op langere termijn? Niemand die het zeker weet, maar wellicht geeft deze bijzondere indicator wat meer duidelijkheid. Deze indicator werkt goed om globaal bodems en toppen te bepalen van de bitcoin koers. We blijven nog steeds bij de weekgrafiek in dollars, omdat deze de langste historie toont.

Eigenlijk is de indicator heel simpel. De groene lijn is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen twee jaar. Dit is vaak een bodem. Wanneer de koers hieronder duikt, is dit een mooi moment om bitcoin te kopen.

Maar op dit moment is de rode lijn interessanter. Dit is de waarde van de groene lijn, maar dan vermenigvuldigd met vijf. Schiet de koers boven de rode lijn? Dan heeft bitcoin de top van de bull market bereikt.

Bitcoin schuurde in mei wel tegen de rode lijn, maar de koers is nog niet boven de rode lijn uitgekomen. Wellicht is de top van deze cyclus daarom nog niet bereikt.

Op dit moment beweegt de rode lijn rond 111.000 dollar, omgerekend ongeveer 95.000 euro. Maar gaan we ervan uit dat de koers ook deze keer boven de rode lijn uit schiet, dan kunnen we verwachten dat bitcoin dit jaar minimaal 100.000 euro waard wordt. Tenminste, als de geschiedenis zich herhaalt natuurlijk.

Leave a Reply